Diari Més

Urbanisme

Tortosa tindrà una avinguda Generalitat «més verda, amable i comercial»

L'equip liderat pels arquitectes Jornet i De Cáceres guanyen amb una proposta «que recupera la dignitat» de la via

Rafel de Cáceres i Sebastià Jornet, amb l'alcaldessa de Tortosa i el responsable d'urbanisme de l'ajuntament, amb imatges virtuals de la reforma guanyadora.

Data de publicació: dimecres 22 de març del 2023, 13:03

Localització: Tortosa

Autor: Anna Ferràs

Tortosa tindrà una avinguda Generalitat «més verda, amable i comercial»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'avinguda Generalitat de Tortosa havia estat un dels carrers amb millor urbanisme a finals del segle XIX. El projecte guanyador del concurs per fer-hi una reforma integral proposa recuperar-ne «la dignitat» i «curar la ferida endèmica» que va suposar adaptar el carrer principal de la ciutat al pas del tren, una barrera que comença a esborrar-se. El projecte guanyador el lideren els arquitectes Sebastià Jornet i Rafael de Cáceres, un «equip de luxe» amb «els que més saben d'urbanisme al país», com ha celebrat l'alcaldessa Meritxell Roigé. La seva proposta redueix a la meitat els carrils per a vehicles, l'avinguda tindrà un carril bici i grans voreres de prop de 5 metres, amb més arbres i jardins i un espai amable per afavorir el comerç.

Com ha detallat l'arquitecte Sebastià Jornet, la nova avinguda Generalitat de Tortosa ha de tornar a ser «el carrer més bonic» de la ciutat, com havia sigut a final del segle XIX. Serà una avinguda «més verda, més compensada, de comerç i adaptable». Aquestes quatre característiques permetran que la ciutat «recuperi el seu carrer major», «la columna vertebral de Tortosa» i sobretot que se li retorni «la dignitat» a la via.

Des de la plaça del Bimil·lenari fins al pont de l'Estat, l'avinguda Generalitat de Tortosa es convertirà en un espai més pensat per als vianants, amb dues grans voreres de 4,8 metres, dos carrils de circulació i un carril bici. Actualment, dues terceres parts del carrer (de 18 metres d'amplada) són per al trànsit i els vehicles rodats. També tindrà arbrat i més espais verds perquè sigui «un túnel de vegetació» per oferir més espais frescos quan fa molta calor, més confort per a les persones i sobretot un espai amable per incentivar els comerç.

Els dos carrils de circulació que es mantindran no es descarta que siguin de sentit únic. De fet, l'Ajuntament de Tortosa té encarregat un estudi de mobilitat per reduir el trànsit al centre de la ciutat i es podria reordenar amb carrers d'anada i altres de tornada, com podria ser la rambla Felip Pedrell, aprofitant l'organització de l'eixample tortosí.

Objectius complerts

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, s'ha mostrat molt satisfeta amb el resultat del projecte, que respon a les peticions i els objectius proposats pel consistori per a la reforma. L'alcaldessa ha apuntat que ara cal executar els projectes executius dels diferents trams i concretar el pressupost de l'obra. El projecte s'ha presentat a l'encreuament del carrer Artur Anguera amb l'avinguda Generalitat, un dels trams on es preveu una transformació més gran i impactant, ja que es trauran tots els talussos i s'anivellaran a peu de ciutat els antics terrenys ferroviaris (també l'antic edifici d'Adif que es va cedir a Drets Socials). Tortosa recuperarà un espai que ha estat, durant més d'un segle, una barrera urbanística molt determinant per als ciutadans.

De fet, el tram central des de la plaça de la Pau fins al carrer Rosselló serà el prioritari en l'inici de la reforma integral de l'avinguda Generalitat i Roigé no descarta que es pugui començar l'any que ve. Els altres dos trams de la rehabilitació de l'avinguda Generalitat passen per la zona de la ciutat més històrica, des del pont de l'Estat fins a la plaça de la Pau, i tota la zona del barri del Temple, fins a la plaça del Bimil·lenari.

Proposta «inviable» de Movem i PSC

L'alcaldessa Meritxell Roigé s'ha mostrat «sorpresa» que el projecte que han presentat la coalició de Movem Tortosa i PSC per als antics terrenys de Renfe «no respongui als criteris del conveni que es va signar al desembre amb Adif». «Em sobta tanta improvisació i que presentin quatre ratlles amb un dibuix que no respon al que marca la normativa», ha dit. La proposta dels progressistes i els socialistes és la d'una gran zona verda, amb dos edificis d'habitatges i locals d'oci i serveis i un aparcament soterrat, del qual Roigé n'ha qüestionat també el finançament.

tracking