Diari Més

Cultura

La necròpolis del Coll del Moro de Gandesa estrena una nova senyalització interpretativa

Aquesta permet conèixer i imaginar com eren els rituals funeraris que se celebraven durant l'Edat de Bronze

Imatge d'arxiu de Coll del Moro.

La necròpolis del Coll del Moro de Gandesa estrena una nova senyalització interpretativaPatrimoni

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova senyalització interpretativa instal·lada a la necròpoli de Coll del Moro, a Gandesa (Terra Alta), permet conèixer i imaginar com eren els rituals funeraris que se celebraven durant l'Edat del Bronze, la primera edat del ferro i l'època ibèrica.

Segons ha informat el Departament de Cultura, la necròpoli protohistòrica del Coll del Moro disposa, des d'avui, d'un nou recurs divulgatiu que ajuda a entendre i conèixer millor qui va utilitzar aquest espai funerari, com eren els seus rituals d'enterrament i com es va ser adaptant, amb el pas del temps, a les noves formes de concebre la mort i les cerimònies funeràries.

A través de set panells explicatius, situats a la zona de la necròpoli que es coneix amb el nom de les Maries, els visitants poden entendre millor la història d'aquest jaciment. L'origen de la necròpoli del Coll del Moro se situa en el segle IX aC, a la fi de l'Edat del Bronze i en el marc de la tradició cultural coneguda com la Cultura dels Camps d'Urnes, i la seva pervivència com a recinte funerari s'allarga fins a època ibèrica.

A partir del coneixement generat per la recerca arqueològica s'han realitzat una sèrie de dibuixos que expliquen gràficament com eren les cerimònies d'enterrament i com es podien haver construït els túmuls funeraris. Els dibuixos, realitzats per Albert Álvarez Marsal, ofereixen una visió realista i precisa de com haurien de ser aquests processos.

La senyalització es completa amb una recreació de com podien ser els assentaments de les persones que van construir la necròpoli, una imatge de l'ús i pervivència d'aquest espai funerari en l'època ibèrica i un resum dels diferents tipus de túmuls que allí es van construir. També s'ha realitzat un mapa de la zona que permet identificar tot el conjunt arqueològic del Coll del Moro i s'ha inclòs un apartat que segueix la història de la recerca en el jaciment des del moment del seu descobriment, en 1914.

Durant la inauguració de la senyalització, la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, ha posat en relleu que, amb aquesta senyalització, «apropem a la ciutadania el coneixement i els resultats de la recerca arqueològica que s'ha dut a terme en aquest jaciment i contribuïm a explicar als ciutadans el nostre passat».

Aquest recurs patrimonial, ha afegit, «ajudarà a millorar l'interès per conèixer aquest important conjunt arqueològic i contribuirà també a dinamitzar l'activitat turística als voltants del patrimoni de Gandesa i la Terra Alta». El projecte ha estat impulsat i desenvolupat per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gandesa.

tracking