Diari Més

Societat

Més d'un centenar de persones reclamen l'aprovació del pla de protecció del Delta

La Plataforma en Defensa de l'Ebre farà una marxa entre Sant Jaume i Deltebre, la primera gran mobilització en set anys

Més d'un centenar de persones s'han reunit a la Ràpita.

Més d'un centenar de persones reclamen l'aprovació del pla de protecció del DeltaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d'un centenar de persones s'han concentrat aquest diumenge a la platja del Trabucador per reclamar al Ministeri l'aprovació del pla integral de protecció del Delta amb un calendari i pressupost concret. L'acte ha coincidit amb el tercer aniversari del temporal Glòria en un dels espais més castigats pels aiguats. Malgrat celebrar els moviments de sorres en punts crítics del Delta, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha demanat més actuacions. «Les mesures actuals no són suficients, la solució no vindrà només d'accions al Delta sinó de la baixada de sediments i l'augment del cabal del riu», ha afirmat la portaveu de l'entitat, Matilde Font. Amb aquesta demanda, la PDE ha convocat una marxa entre Sant Jaume i Deltebre el 12 de febrer.

El temporal Glòria va castigar durament el delta de l'Ebre el gener de 2020, especialment la zona de la platja del Trabucador, a la Ràpita. Matilde Font, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, ha assenyalat que els aiguats van representar un «punt d'inflexió»que va deixar palesa la fragilitat del Delta. Tres anys més tard, l'actuació de mobilització de 317.000 metres cúbics de sorres per protegir els punts més dèbils del Delta per part de l'estat espanyol es troba a l'equador.

Tot i que des de l'entitat han valorat positivament l'avanç i la necessitat d'aquests treballs, han apuntat que aquestes mesures «no són suficients». En aquesta línia, Font ha reivindicat que les administracions competents treballin en actuacions centrades en la baixada de sediments pel riu Ebre. A la vegada, ha reclamat un canvi de la política hidrològica del país i en els plans de conca.

Des de la plataforma també han criticat la «manca de voluntat política»per posar solució a la problemàtica de la regressió del Delta. El cantautor Arturo Gaya, present en la concentració d'aquest diumenge al migdia, ha coincidit en la necessitat de trobar acords per aplicar mesures urgents que evitin la desaparició del Delta. Altres protestants, com la Mar Vivas, s'ha mostrat optimista envers la primera actuació preventiva que s'està aplicant a la zona, si bé ha insistit que cal «centrar tots els esforços aquí».

Set anys des de l'última gran manifestació

Després de dos anys condicionats per la pandèmia, la PDE ha anunciat una nova mobilització pel 12 de febrer. L'objectiu és reclamar al Ministeri l'aprovació del pla de protecció integral del Delta amb un calendari i un pressupost concret. Sota el lema 'Tres anys del Glòria, solucions ja', l'entitat proposa una marxa entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, el que consideren «el cor del Delta».

L'última gran mobilització de la PDE es va convocar a Amposta ara fa set anys, el 2016. Font ha lamentat que l'esclat de la pandèmia ha debilitat els moviments socials i la defensa del riu Ebre no n'ha estat una excepció. La tortosina Carme Nolla, una de les manifestants implicada en la causa des de fa més de dues dècades, ha subratllat la importància de tornar als carrers i ha fet una crida a la participació. «El riu no és de dretes ni d'esquerres, com tampoc ho és el Delta. Hem d'anar tots a salvar i defensar el territori, perquè si no el defensem nosaltres, no té veu ni vot, però nosaltres li hem de donar», ha afirmat.

tracking