Diari Més

Escapades

L'Encamisada de Falset, una festa única

Aquest cap de setmana la capital del Priorat celebra la seva particular festa dels Tres Tombs amb un programa farcit de tradició

Imatge de l'Encamisada desfilant pels carrers de la vila.

L'Encamisada de Falset, una festa únicaM. Marquès - Centre d'Estudis Falsetans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana el poble de Falset (Priorat) celebra una de les principals festivitats del seu calendari festiu. Es tracta de la Festa de l'Encamisada, que el 2011 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional. A diferència d'altres cavalcades dels tres tombs d'arreu de Catalunya, l'Encamisada de Falset té un rerefons llegendari: en algun moment de començaments del segle XVII, la població patia un setge per part de tropes enemigues. Per fer front a l'atac, els falsetans es van vestir amb camises blanques que els feien passar inadvertits entre la boira nocturna, i d'aquesta manera van aconseguir vèncer l'enemic. Per agrair la victòria, els veïns i veïnes haurien anat a la processó de Sant Antoni.

«D'Encamisada no en trobareu cap més als Països Catalans», assegura Anton Vidal, president del Centre d'Estudis Falsetans. L'entitat és l'organitzadora de la festa des que va prendre el relleu a la Confraria de Sant Antoni, a finals dels anys 70.

Un altre dels trets característics de la celebració, detalla l'Anton, és la vestimenta dels participants: «Van amb el vestit tradicional català, que consta de barretina, llaç o corbata, faixa, armilla, pantalons de pana i espardenyes de nou tombs. I les dones, amb gandalla, mitenes, mocador, davantal, corpinyo, calçots, enagües, faldilla i leotards blancs». I, per descomptat, tots amb camisa blanca.

El gruix de la festa arrencarà dissabte 14 de gener a la 1 del migdia, amb el repic de campanes i la llençada de coets. A les set del vespre, l'Encamisada s'aplegarà davant del Celler i, encapçalada pels Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, anirà cap a l'església. Un cop allà es farà la Benvinguda i el Pregó.

L'endemà diumenge començarà amb la tradicional Benedicció dels animals i esmorzar popular (a les 8.30h). A les 11 l'Encamisada es concentrarà de nou al Celler per anar cap a l'Església. Allà se celebrarà la Missa Major i es farà la tradicional Ballada de la Jota de Falset i la benedicció dels Panets de Sant Antoni, que es podran comprar al sortir de missa. En acabat, l'Encamisada desfilarà pels carrers de la vila.

Enguany la festa presenta algunes novetats. Per començar, la participació dels nens i nenes de l'escola Antoni Vilanova de Falset, que van participar en un concurs de dibuix per il·lustrar el cartell. Finalment, els tres guanyadors van ser Maria Costa López, Dara Adler Murilllo i Maia Pérez Cansé.

Una altra novetat de l'edició d'enguany serà la participació d'una bona colla d'Hereus i Pubilles de Catalunya, que aniran a Falset convidats pel falsetà Biel Fargas Navarro, qui va ser escollit Hereu de Catalunya 2022, i que portarà el Pendó acompanyat de la Pubilla, les Damisel·les i els Fadrins de Falset. Els Quintos, per la seva banda, i com també és tradició, aniran amb el carro del Sant.

Finalment, enguany Falset se sumarà a l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, una iniciativa impulsada des de Mallorca i en què participen diversos països de l'arc mediterrani.

Imatge de la Ballada de la Jota de Falset.

L'Encamisada de Falset, una festa únicaUrioz - Centre d'Estudis Falsetans

tracking