Diari Més

Amposta oferirà rutes fluvials fins a la zona de la Torre de la Carrova

El consistori vol explotar turísticament la memòria històrica de la guerra civil espanyola

Torre de la Carrova.

Amposta oferirà rutes fluvials fins a la zona de la Torre de la CarrovaViquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament d'Amposta vol reforçar la seva aposta d'aprofitar turísticament la memòria de diferents episodis històrics en espais del municipi, i especialment, la guerra civil espanyola. Entre els projectes previstos en aquesta línia figura la posada en marxa del vaixell turístic finançat amb fons Next Generation per poder oferir rutes específiques a escenaris com la Torre de la Carrova, on va tenir lloc un dels episodis més sagnants de la batalla de l'Ebre. Tot plegat s'afegeix a les visites i rutes que s'organitzen. Seguint la línia iniciada fa cinc anys amb la commemoració del vuitantè aniversari de la batalla de l'Ebre, el consistori ha programat aquest 2023 un programa d'actes amb exposicions, conferències, obres de teatre i sortides.

La idea, segons ha desenvolupat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, és poder vincular aquest aprofitament d'espais de la memòria històrica al potencial turístic del riu Ebre. Amb la posada en marxa del vaixell elèctric fluvial, que costarà un milió d'euros i està previst que comenci a funcionar abans de finals d'enguany, es puguin integrar una part de les rutes i visites que es fan actualment.

La idea concreta, en aquest cas, passa perquè el vaixell turístic faci una parada davant la mateixa Torre de la Carrova per narrar -també amb suports audiovisuals instal·lats a l'interior del mateix vaixell- el desenvolupament d'una maniobra prèvia de distracció que va acabar costant la vida de 700 brigadistes internacionals i 400 soldats franquistes en només divuit hores. La mateixa idea vol aplicar el consistori a la façana fluvial medieval de la ciutat.

«No només la memòria històrica és important per transmetre coneixement sinó que també podem aprofitar-ho en l'àmbit turístic», ha subratllat Tomàs.

En el context de potenciar la difusió d'aquesta memòria, el consistori ha presentat el programa d'actes per aquest 2023 coincidint amb el 80è aniversari de la batalla de l'Ebre. Aquest divendres, precisament, s'inaugura al Museu Terres de l'Ebre l'exposició Rotspainer. Treballadors forçats espanyols durant la segona Guerra Mundial. La mostra es podrà veure fins els 12 de gener.

Justament, i per commemorar el dia de l'Holocaust, el divendres 27 de gener l'historiador Antonio Muñoz pronunciarà la conferència Treballadors forçats espanyols i catalans e l'Europa de Hitler (1940-1945). Història, Justícia i (des)memòria. També el dia 10 de febrer s'ha programat la conferència Rafel Itarte i Agustí Maigí; ebrencs, rojos i esclaus del nazisme, a càrrec de Francesc Itarte i Montse Ferrando.

En l'àmbit teatral, i dins de la temporada d'arts escèniques, la companyia Farrers Brothers representarà l'obra Quanta, quanta guerrael pròxim 19 de març. A l'abril es presentarà el llibre Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis, de Lluís Montull i Carme Magí. El 5 de maig es projectarà el documental La Llibreta del doctor Grasde Júlia Albacar, David Barrera i Andreu Prunera, sobre l'excavació de la fossa de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre.

Finalment, el 24 de juliol tindrà lloc la caminada popular fins el Mas de Talarn en un itinerari comentat en llocs estratègics de l'inici de la batalla de l'Ebre relacionat amb l'acció bèl·lica del 25 de juliol. El tercer cap de setmana de setembre, Amposta participarà en el festival de cinema Front i durant la tardor Terra Enllà organitzarà rutes urbanes i fluvials.

«Al 80è aniversari vam començar un cicle d'activitats i li hem donat continuïtat ja sigui amb exposicions, presentacions de llibres... Sí que li hem donat continuïtat amb les rutes guiades: a peu, fluvials o la caminada. Un any amb el camp de treball o presentant una recerca. En aquests cinc anys, hem fet diverses activitats i apostem per seguir donant continuïtat a tot el que és memòria història», ha tancat la regidora de Cultura i Memòria Històrica.

tracking