Diari Més

Empresa

El comitè d'Ercros lamenta que l'empresa no ha volgut invertir a Flix

Empresa i Treball intercedeix en la negociació amb la direcció de la química i intenta «guanyar temps»

Imatge d'arxiu de la planta que Ercros té a Flix.

Ercros cedeix a l'Ajuntament de Flix tres parcel·les per a ús públic a la Colònia de la fàbricaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè d'empresa de la planta d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre) lamenta que el tancament anunciat sigui una derivada de la desinversió a la fàbrica. «Tenim la impressió que no s'ha volgut invertir aquí i ha vingut la decadència del centre», ha denunciat el president Enric Cervelló.

48 treballadors, amb 55 anys de mitjana d'edat, es quedaran sense feina l'1 de gener, però hi ha més d'un centenar d'empleats de subcontractes i empreses auxiliars que també es veuran afectats. Divendres el comitè coneixerà el plec de condicions de l'ERO i esperen que Ercros prioritzi «recol·locar» empleats en altres centres de producció. Empresa i Treball s'ha reunit aquest dilluns amb la direcció d'Ercros i busca «solucions» que permetin «guanyar temps».

L'1 de gener tancarà la fàbrica d'Ercros a Flix. L'empresa diu que no ha pogut renovar els contractes de subministrament pel context internacional actual. Es perden una cinquantena de llocs de treball directes, però al poble preocupen també el centenar de feines indirectes de subcontractes i empreses auxiliars. El comitè d'empresa del centre (format per CCOO i UGT) remarca que «l'impacte serà molt gran». «Per Flix és un cop dur i per a la comarca també», ha reconegut el president Enric Cervelló.

El tancament no ha estat del tot una sorpresa, però no ha evitat «el disgust». Els treballadors estaven expectants al 31 de desembre, quan acaba el contracte amb Covestro i Timab Ibérica per a la fabricació de fosfat bicàlcic. La data s'aproximava i la situació «no pintava bé», però el president del comitè d'empresa ha reconegut que esperaven «una mesura menys dràstica, més temporal i més lleugera». «Ha estat per la porta gran», ha lamentat.

L'Expedient de Regulació d'Ocupació afecta 48 empleats. «L'empresa, en els quatre ERO que portem a l'esquena, ha intentat recol·locar treballadors en altres centres i esperem, que ara passi el mateix», ha demanat Cervelló. Divendres es reuniran a Barcelona amb la direcció d'Ercros i sabran el plec de condicions de l'Expedient. Divendres només se'ls va comunicar el preavís de l'acomiadament col·lectiu.

Tancament definitiu

Tanmateix, la companyia va assegurar que «és el tancament definitiu d'Ercros a Flix» i l'estocada a un complex químic de 125 anys de tradició. Cervelló ha assenyalat que la situació es veia venir després que Ercros no apostés pel centre de producció de Flix i decidís tancar la línia de producció de clor el 2017, acomiadant 300 treballadors, mentre reconvertia plantes molt similars (com la de Sabiñánigo, a Osca).

El representant dels empleats a Flix ha assegurat que «tenen la impressió» que Ercros no ha volgut invertir al centre ebrenc per una qüestió estratègica de l'empresa. «Teníem les electròlisis amb mercuri i quan es va acabar el permís, aquí es va tancar mentre a altres centres les van reconvertir en electròlisis de membrana i ara produeixen clor i treballen. Aquí no van voler i ha vingut la decadència», ha lamentat.

Cervelló ha defensat que la situació geogràfica i els recursos no han pogut ser el motiu del desinterès d'Ercros pel complex químic de Flix. «Tenim mentalitat industrial, són molts anys amb la fàbrica, tenim aigua, llum, la via de tren que entra al complex químic. No han volgut invertir aquí, no sabem per què, ni el motiu, però no ho entenem», ha dit.

Reindustrialització infructuosa

Quan Ercros va tancar la línia de clor fa cinc anys, el Govern va posar en marxa un Pla de Reindustrialització per mirar d'atreure noves empreses al complex. Enric Cervelló reconeix que «s'han fet reunions per tot arreu», però ara no queden moltes esperances que acabi implantant-se cap nova indústria. «La història és que tanquen i no hi ha res o ningú que vingui aquí», ha remarcat.

Així i tot, Empresa i Treball s'ha reunit aquest dilluns amb la direcció d'Ercros. Segons font del departament, Orsar Rius, secretari de Relacions Laborals, ha iniciat contactes amb l'empresa i aquest dimarts ho farà amb els sindicats, el comitè d'empresa i l'Ajuntament de Flix. «Com més serem, més riurem i ens ajudaran a facilitar la negociació», ha dit Cervelló. També la secretaria d'Empresa està mirantde «guanyar temps» i trobar solucions a la situació actual que «permetin mantenir l'activitat».

tracking