Un Mosso d'Esquadra ensenya a aixecar una moto de forma segura a un usuari de la jornada.
ACNUn usuari de la jornada.
ACNActualitzada 29/10/2022 a les 17:21
Aixecar una motocicleta de terra després d'un accident, fer un revolt amb seguretat o col·locar-se correctament damunt del vehicle són algunes de les accions que s'han posat en pràctica en el marc de la jornada de mobilitat segura a Roquetes. Diversos agents dels Mossos d'Esquadra han acompanyat els motoristes a l'hora de fer aquests exercicis, amb l'objectiu d'oferir una formació pràctica perquè sàpiguen com actuar en cas d'un incident.
La jornada s'ha complementat amb una sortida en grups reduïts en una carretera oberta, la TV-3421. En l'activitat, un monitor ha gravat als motoristes per detectar els errors més comuns que cometen en la conducció. Entre els més repetits s'hi troben la mala postura al vehicle, col·locar els peus de forma incorrecta o fer els revolts massa prop del carril contrari i envair-lo parcialment. Un cop acabat el recorregut, d'uns quinze quilòmetres de distància, els usuaris han pogut visualitzar la gravació per identificar mancances i vicis a l'hora de circular.
En aquest context, el caporal dels Mossos d'Esquadra, Antoni Blanco, ha remarcat la importància de tenir «formació i informació» per conduir una motocicleta, més enllà dels coneixements que s'hagin pogut aprendre a les autoescoles. Blanco ha enumerat tres factors a tenir en compte a l'hora de sortir a la carretera, com són la climatologia, el tipus de via per on se circula i finalment, l'estat del trànsit. També ha assenyalat que la majoria de successos relacionats amb motos, com ara les sortides de via, tenen relació amb les distraccions.
El coordinador del programa Formació 3.0, Jordi Iglesias, ha afegit un altre factor a tenir present quan es condueix, com és l'existència d'altres vehicles a les diferents vies. «Hem de saber conviure ciclistes, motoristes i conductors de turismes i respectar les normes», ha insistit.
Motoristes de tots nivells
Entre la quarantena d'usuaris que han participat en l'última jornada del programa Formació 3.0 hi havia motoristes de tots els nivells, des de novells a experimentats. És el cas d'en Josep Fabra, qui condueix motocicletes des d'adolescent. Amb el pas dels anys, reconeix que ha adquirit una sèrie de conductes que el curs d'aquest dissabte l'han ajudat a detectar i a partir d'ara, corregir. «Conduïm com vam aprendre a casa de molt joves, amb les motos dels pares. Avui hem vist que tots cometem errors, però a la pròxima segur que ho fem millor», ha assegurat.
Un cas diferent ha estat el de la Nerea García, una jove que va d'acompanyant en les sortides que fa el seu pare amb moto. «És el meu primer cop en un curs d'aquestes característiques, ha estat molt interessant, ens han comentat que a l'hora de fer els tombs hem de mirar a llarga distància per fer un millor traçat», ha apuntat.
Els motoristes, col·lectiu vulnerable a la carretera
Segons dades del Servei Català de Trànsit, 46 motoristes van perdre la vida a la carretera al llarg del 2021. En el cas concret de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, l'any passat van morir vuit motoristes en accidents de trànsit. La sinistralitat mortal i greu dels usuaris d'aquests vehicles de dues rodes en els darrers anys no ha experimentat una reducció com la resta de vehicles. Amb la voluntat d'incrementar la conscienciació i reduir la sinistralitat entre aquest col·lectiu, el Servei Català de Trànsit ha desplegat el programa Formació 3.0 que ofereix formació contínua, pràctica i gratuïta. Enguany s'han celebrat una vintena de sessions arreu del país.
Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de: