Diari Més

Societat

Costes consolida un penya-segat que amenaçava d'esfondrar-se a l'Ametlla de Mar

La base del tram afectat, per on transcorre el transitat sender GR-92, estava molt erosionada pels temporals

Resultat final de la consolidació de l'estructura del penya-segat de la cala de Bon Capó.

Costes consolida un penya-segat que amenaçava d'esfondrar-se a l'Ametlla de MarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Provincial de Costes a Tarragona ha consolidat un tram de penya-segat de la cala Bon Capó, a l'Ametlla de Mar, que corria el risc d'esfondrar-se arran de l'erosió de la seva base pels temporals marítims dels últims anys. Una situació que podia posar en perill els usuaris del camí de Ronda o sender GR-92, que transcorre per la part superior del mateix penya-segat i registra habitualment un elevat trànsit de veïns i visitants. L'empresa pública Tragsa, encarregada dels treballs, ha reomplert les coves generades a la base per l'erosió i ha construït una escullera de pedra. L'actuació, que té un cost d'uns 25.000 euros, s'ha executat durant aquesta setmana aprofitant la considerable reducció de l'afluència a les platges.

L'embat del mar en aquesta zona litoral de l'Ametlla de Mar havia disgregat bona part del material granulós de la base del penya-segat formant una balma. El fet que el camí de Ronda transcorri per la part superior posava en perill els usuaris. Per reforçar la seguretat del tram, Tragsa ha reomplert les coves generades per l'erosió i, en una segona fase, ha construït una escullera de pedra a la base del penya-segat. La consolidació final ha hagut de tenir en compte evitar afectacions sobre la part més superficial, on hi són presents diverses espècies de flora autòctona que es podien acabar perdent amb l'erosió.

La manca d'accessos directes per poder fer arribar les màquines a la zona d'actuació ha obligat a l'empresa responsable dels treballs a habilitar, pel lateral de la cala, un camí de sauló provisional de 35 metres de llargada i una altura mitjana de dos metres per sobre del nivell del mar. S'han hagut d'abocar 840 metres cúbics d'aquest material, que un cop acabada l'obra serviran d'aportació de material a la platja de Bon Capó, afectada també pel retrocés i la reducció de la seva cota.

La finalització definitiva dels treballs està ara pendent únicament de la instal·lació d'una tanca de protecció a la part superior per on transcorre al camí de Ronda i molt propera a l'aigua.

Les obres han estat executades per l'empresa pública Tragsa.

Costes consolida un penya-segat que amenaçava d'esfondrar-se a l'Ametlla de MarACN

Màquines treballant en la consolidació d'un tram del penya-segat.

Costes consolida un penya-segat que amenaçava d'esfondrar-se a l'Ametlla de MarACN

tracking