Diari Més

Societat

Gandesa acull una jornada de reflexió i debat sobre el paper de la dona en el sector primari

La trobada d'ahir va homenatjar la mentoria professional silenciada de dones ebrenques nascudes al segle XX

Un dels tallers de la jornada que es va fer ahir a Gandesa.

Gandesa acull una jornada de reflexió i debat sobre el paper de la dona en el sector primariACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Terra Alta va acollir ahirla jornada d'homenatge a les dones rurals de les Terres de l'Ebre. La trobada, amb més de 150 inscrites, va inclouretallers tècnics per debatre i reflexionar sobre el paper de la dona en el sector primari i sobre quines han de ser les estratègies per empoderar-les. «Hem d'aconseguir que les dones productores estiguin en els llocs on es prenen les decisions», va defensarla consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. L'acte es va celebraraquest divendres al celler Herència Altés de Gandesa, on es van lliurardiplomes de reconeixement de mentoria professional a dones nascudes al segle XX, biografies silenciades de 184 ebrenques que ara recull un llibre.

Segons dades del Departament d'Acció Climàtica, les dones representen una quarta part de l'afiliació al sector, menys quan és per compte propi, i el mateix percentatge com a propietàries de terrenys o embarcacions, i també en la representació al món associatiu i les taules sectorials. Ara bé, només un 3% ocupen càrrecs de lideratge en les organitzacions.

Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, va defensarque cal incorporar les dones del sector primari en les organitzacions, consells rectors de les cooperatives, associacions perquè el paper de les dones és clau en la presa de decisions que han de marcar el futur. «És imprescindible per continuar endavant i falcar aquest futur que serà verd i feminista o no serà», va defensarJordà.

En la jornada al celler Herència Altés de Gandesa es va presentarel Programa deDonesdel MónRurali Marítim de Catalunya 2022-2025. «Jornades com les d'avui amb tallers tan concrets ajuden a omplir el quart eix del programa que és actiu i com un calaix de sastre», va explicarJordà.

En aquest sentit, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Vergés, va destacarque les polítiques per aconseguir aquesta fita també han d'incloure el reconeixement i l'homenatge a aquelles dones amb vides i professions silenciades. De fet, s'ha fet a Gandesa la segona edició de programa de mentoria professional a dones rurals de les Terres de l'Ebre, dones pioneres en el sector primari però també per la seva contribució en el desenvolupament rural i l'arrelament al territori.

Finalment, es va lliurari presentarel llibre Dones rurals de les Terres de l'Ebre amb la biografia i la vida silenciada de 184 dones de tots els municipis de les quatre comarques del territori, totes elles nascudes al segle XX.

tracking