Diari Més

Societat

La conca de l'Ebre tanca l'any hidrològic amb les reserves més baixes dels últims cinc anys

La CHE ajusta el reg a Bardenas, l'Alt Aragó, l'Urgell i el Segarra-Garrigues

L'embassament de Rialb presenta un baix nivell de reserva d'aigua per la sequera.

La conca de l'Ebre tanca l'any hidrològic amb les reserves més baixes dels últims cinc anysACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha tancat l'any hidrològic 21-22 amb les reserves per sota de la mitjana dels últims cinc anys. Les reserves dels embassaments de la conca se situen per sota dels 2.900 hectòmetres cúbics (37%), mentre que la mitjana de l'últim lustre ha estat de 4.200 hectòmetres cúbics (53%).

L'any hidrològic va començar amb unes reserves de 4.080 hm3 (51%) i ha estat marcat per les crescudes extraordinàries de desembre de l'any passat, la llarga sequera d'aquest estiu i també les poques pluges de l'hivern i la primavera. La CHE ha garantit els usos i demandes de l'aigua, però ha fet ajustos –amb prorrateigs i repartiment de dotacions- a les xarxes de rec de Bardenas, Alt Aragó, l'Urgell i el Segarra-Garrigues.

Segons els paràmetres del Pla Especial de Sequera de la conca de l'Ebre, el tram d'Aragó, el Segre i el tram final de l'Ebre estan en situació d'emergència pel baix nivell de les reserves. El sistema Gallec-Cinca-Noguera Pallaresa estan en alerta i la resta de la conca està en una situació de normalitat o prealerta, com és el cas de la capçalera del riu, l'eix de l'Ebre i la Noguera Ribagorçana.

La CHE assegura que s'han garantit tots els abastiments i usos industrials i s'ha salvat la campanya de regadiu.

Menys pluges

En el conjunt de la conca ha plogut un 13% menys que la mitjana dels últims vint anys i va ploure la meitat del que ha estat habitual durant els mesos de maig, juny i juliol. El desgel al Pirineu també va començar abans d'hora, a meitat abril, i tampoc ha permès aprofitar les aportacions al riu d'altres temporades. A tot, cal sumar les altes temperatures que s'han allargat de maig a agost i que han augmentat «els processos d'evapotranspiració».

L'any passat, l'octubre va ser un mes sec, el novembre va ser plujós i el desembre va ser plujós al nord-est i molt sec al sud-est. L'hivern va acabar amb un gener i febrer molt secs i un març plujós.

Més neu, menys temps

D'altra banda, les reserves de neu a tota la conca de l'Ebre les nevades van ser importants a finals de novembre, per sobre de la mitjana, fins ben entrat el mes de gener. La reserva màxima de neu es va registrar a mitjan desembre. Però de gener a abril les reserves pràcticament no van augmentar i al març, que és quan s'assoleixen els nivells màxims, les reserves eren un 25% inferiors als últims cinc anys i es van esgotar a finals de maig, un mes abans que un any habitual.

Poques reserves per al rec a l'estiu

L'estiu va començar amb un 68% de reserves als embassaments (5.400 hm3) quan normalment estan al 80% (uns 1.000 hm3 més). A l'estació d'aforament de l'Ebre a Castelló l'any hidrològic ha tingut un volum circulant un 9% inferior a la mitjana de les últimes dues dècades, però similar a la mitjana del lustre, i a l'estació de Tortosa, ha estat un 28% inferior –un 24% menys que els últims cinc anys.

tracking