Diari Més

Infraestructures

Móra la Nova demana moure la base de manteniment de l'R15 a Adif

La ubicació actual afectarà i comprometrà el futur del museu de trens històrics i el tren turístic Lo Caspolino

L'Ajuntament i l'Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial han proposat alternatives.

Móra la Nova demana moure la base de manteniment de l'R15 a AdifACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Móra la Nova, a la Ribera d'Ebre, ha demanat a Adif que es replantegi la ubicació de la nova base de manteniment de l'estació ferroviària, a la línia R-15, perquè afectarà i comprometrà el futur del museu de trens històrics i el tren turístic Lo Caspolino. L'Ajuntament i l'Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial han proposat alternatives. L'alcalde Francesc Xavier Moliné les ha traslladat a Adif que s'ha mostrat disposat a estudiar-les. Moliné reconeix que amb el projecte de la nova nau de manteniment redactat caldrà veure la viabilitat de modificar-lo o fer-ne un de nou, amb el retard de l'obra que pot suposar. L'entitat del ferrocarril defensa que les alternatives que han suggerit no suposen cap sobrecost.

Adif construirà una nova base de manteniment «actualitzada i amb equipaments més moderns»a l'estació ferroviària de Móra la Nova, una inversió que celebra l'alcalde Francesc Xavier Moliné. «Tot el que sigui manteniment a l'R-15 és una bona notícia, però han triat un emplaçament que està molt prop de la cotxera dels trens històrics», ha detallat el batlle.

Això suposarà limitacions de moviment a les vies d'exhibició així com altres entrebancs. «Estronca el desenvolupament del projecte del museu perquè la ubicació està en una part del que havia de ser el museu en un futur», ha apuntat Jordi Sasplugas, president de l'Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial de Móra la Nova. Segons Sasplugas el projecte també suposarà enderrocar dos edificis que estan gairebé catalogats i també treure unes vies que ara es fan servei per moure trens del museus. «Ens trenca per complet», ha dit.

Sasplugas ha recordat que el pla estratègic del museu es va consensuar el 2019 amb la Generalitat i representants d'una direcció general del Ministeri, però el projecte s'ha redactat en l'emplaçament previst inicialment. «Es va avisar Adif que parés, que estava consensuat i ens van dir que modificar-ho suposava un sobrecost del 50% i vam demanar una justificació», ha contat el representant de l'Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial.

El passat juliol, Adif va facilitar el projecte a l'entitat i han redactat una proposta amb tres ubicacions alternatives diferents perquè no molesti al museu. «Hem demostrat que no té un increment de cost, que no és més car canviar-la de lloc», ha defensat Sasplugas. En la reunió de dimecres a Madir, a Moliné Adif li ha insistit que fer una modificació o redactar un nou projecte sí que suposarà un cost extra. «El projecte està pràcticament acabat i hem demanat sensibilitat amb el projecte ferroviari del municipi. No veuen problemes en desplaçar-ho, però fer un nou projecte té uns costos i hauran de mirar com ho encaixen per justificar els recursos que calen per redactar el canvi», ha explicat l'alcalde de Móra la Nova.

Un retard de l'obra sí que serà inevitable. «Està més que justificat canviar-ho, hem fet el procés, no ens ho hem tret de la màniga i portem negociant deu anys, encara que no ens hagin fet cas», ha reclamat des de l'entitat del Patrimoni. «Si ens haguessin contactat o comunicat ho hauríem pogut parlar. Allò és enorme i hi havia possibilitats. No han encertat el lloc més idoni», ha afegit Moliné. Adif ha de donar un retorn a la petició aviat i traslladar-la a l'Ajuntament de Móra de la Nova.

L'associació ha demanat el suport dels grups polítics per pressionar el Ministeri i que se'ls escolti, de manera que no es vegi perjudicat el projecte del tren històric turístic i ho portaran «fins a les últimes conseqüències». «Si no hi troben encaix ens haurem de mobilitzar de manera més contundent», ha advertit Sasplugas.

tracking