Diari Més

Societat

Creen la primera urbanització autosostenible de Catalunya a les Terres de l'Ebre

Els arquitectes Cuadern i Campanals han creat cases eficients i fetes amb pellofa d'arròs del Delta, un exemple d'economia circular i social a Arnes

Els arquitectes Albert i Eduard Cuadern davant de les cases de la urbanització Les Valletes.

Creen la primera urbanització autosostenible de Catalunya a les Terres de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cuadern Campanals Arquitectes ha creat la primera urbanització sostenible i desconnectada de la xarxa elèctrica general a Arnes (Terra Alta). A més, després de posar-ho a prova en una de les primeres cases, ara aposten per treballar amb un material fet amb pellofa d'arròs que compren a les cambres arrosseres del Delta. L'estan produint ells mateixos en una granja en desús del poble perquè el resultat d'aquest subproducte de construcció té unes bones prestacions d'aïllament i produeix inèrcia tèrmica. La vuitena casa de la urbanització Les Valletes, com la primera que és un allotjament rural, es farà amb aquest material. Totes les cases s'abasteixen amb energia solar i els excedents se cedeixen gratuïtament als equipaments municipals.

El despatx Cuadern Campanals Arquitectes el formen el matrimoni de l'Albert i els seus dos fills. Són una família amb vincles familiars a Arnes on, de fet, van iniciar la carrera professional. L'any 2005 van comprar un terreny de sòl urbà al poble, de tres hectàrees, sense saber ben bé quèen farien. La crisi de la bombolla immobiliària els va permetre "cuinar a foc lent" un projecte que fuig dels creixements artificials a municipis com Arnes, que aposta per la integració de l'urbanisme al paisatge, pels valors, reals, de sostenibilitat, i per fomentar l'economia circular i social al territori i a la població.

El seu projecte es basa en cases completament autosuficients, amb una vintena de plaques solars, un sistema d'aprofitament de les aigües pluvials i un disseny de màxima eficiència energètica. Per demostrar que era possible viure sense estar connectats a la xarxa elèctrica general, van construir una primera casa, feta ja en aquell moment amb un material constructiu elaborat a partir de pellofes d'arròs del delta de l'Ebre. És la Casa Oryza que ara funciona com a allotjament de turisme rural.

tracking