Diari Més

Pesca

Un monstre a les aigües de l'Ebre

Juan Dalmau, de la Torre de l'Espanyol, va aconseguir pescar un silur albí de 2,55 metres i 95 quilograms al riu Ebre

Juan Dalmau i la seva família amb el silur albí que han pescat al riu Ebre.

Un monstre a les aigües de l'EbreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les aigües de l'Ebre amaguen verdaders monstres. A principis d'agost, Juan Dalmau, pescador esportiu de la Torre de l'Espanyol, ho va comprovar de primera mà després de treure del riu un silur albí de 2,55 metres i gairebé 100 quilos. Una gesta que no va ser gens fàcil, Dalmau va haver de batallar amb la criatura durant dues hores per poder treure'l de l'aigua i quan ho va fer, va comprovar amb el seu company que es tractava de tot un rècord a l'Ebre i, en paraules seves, «potser he aconseguit pescar el peix de la meva vida». Els silurs són una espècie invasora a l'Ebre. Segons explica Dalmau, fa més de 40 anys que habiten les aigües del riu i s'han convertit en un membre més en l'ecosistema. Juan Dalmau ha estat relacionat amb la pesca des que era ben petit i a l'adolescència és quan va començar a buscar peixos més grans. En tot aquest temps, Dalmau va assegurar que «he pescat milers, de totes les dimensions i de més grisos a més verds, però mai un de blanc. Exemplars com aquests hi ha comptats a l'Ebre».

Per Dalmau, el moment més impactant va ser quan van tenir el peix sota l'embarcació: «Quan vaig veure la mida, tant jo com el meu fill vam tremolar de por, em sortia el cor per la boca». La batalla contra el silur no va ser gens fàcil. Dalmau va aconseguir treure'l de l'aigua després de dues hores d'estira-i-arronsa. «En els primers 45 minuts el peix és el que mana, el que vaig intentar era mantenir-me estable a l'embarcació i posar-me damunt d'ell», va assenyalar Dalmau. Després de l'escomesa inicial, el silur, a poc a poc, es va quedar sense energia i en aquell moment va ser quan el pescador va estirar.

Dalmau també va destacar la importància d'anar acompanyat per pescar aquests animals: «Un el pesca i l'altre, amb dos guants, el treu de l'aigua agafant-lo de la boca amb els dos braços». Quan el van treure de l'aigua, Dalmau estava acompanyat del seu fill de 14 anys, la seva dona i un company que es va encarregar de mesurar la peça i li va comunicar que havia batut un rècord tant pel tamany com per la raresa d'haver aconseguit un exemplar de silur d'aquest color.

Després de tota una vida a la pesca esportiva, Dalmau ha recorregut l'Ebre de dalt a baix i no és partidari de matar els animals que pesca. «Crec que és més bonic tornar a deixar-los al riu i poder tornar a pescar-los en un futur», va concloure. La pesca de silurs a Catalunya no està prohibida, però Dalmau s'arrisca a una denúncia si l'enxampen tornant-los al riu. «A la normativa s'assegura que només el pots matar si tens un contenidor orgànic a menys de 100 metres de la zona de pesca, això és impossible», va assegurar.

L'ebrenc va lamentar que a Catalunya la pesca esportiva està desaprofitada: «Posen moltes traves. Aquest esport permet posar en el mapa molts pobles i seria molt beneficiós per Catalunya, crec que s'hauria de fer un esforç».

Juan Dalmau no només s'ha recorregut l'Ebre, també ha viatjat a zones de França i diferents parts del territori català per la pesca esportiva. A banda de silurs, també es dedica a pescar carpes, uns peixos dels quals s'han trobat exemplars que han superat els 30 quilos. El riu Ebre, però, sempre ha sigut el seu lloc especial per pescar.

tracking