Diari Més

Economia

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre buidarà el canal tot l'hivern per reduir costos

L'entitat reconeix l'impacte agroambiental d'un hemidelta sec, però denuncien que no poden assumir-ne sols la gestió

Imatge d'arxiu del canal Xerta-Sénia al seu pas pel terme municipal de Roquetes.

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre buidarà el canal tot l'hivern per reduir costosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 80% dels comuners ha donat el vistiplau a buidar i tancar el Canal de l'Esquerra de l'Ebre durant tot l'hivern, del mes de novembre al mes d'abril. És una mesura severa amb la qual es vol «salvar els comptes»de la Comunitat de Regants. Tot i haver doblat el pressupost, a 750.000 euros, temenque no puguin cobrir els costos pels increments de preus. Un hemidelta esquerre sense aigua tot l'hivern, tindrà un impacte agroambiental, que pot ser «catastròfic»amb el creixement exponencial de la sembra en sec de l'arròs – mètode que evita que la plaga del caragol maçana es mengi els brots-. Els Regants de l'Esquerra reclamen la coresponsabilitat de les administracions en la gestió de l'aigua, perquè «és l'essència del Delta».

La decisió de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre de tancar el canal tot l'hivern es va prendre en una assemblea extraordinària aquest dijous, amb aquest únic punt a l'ordre del dia. Com ha explicat el president de l'entitat, Javier Casanova, les previsions de costos s'estan veien superades per l'increment de la inflació. «S'intentarà mitigar els costos de l'energia però no exclusivament. Parar màquines, parar el canal significa reduir costos en general i evitar un dèficit més gran», ha detallat.

El suport rebut, amb el vot favorable a la proposta de més del 80% dels comuners, els satisfà i suposa redreçar la situació de l'entitat, però reconeixen que no és una bona mesura per al Delta de l'Ebre. «Com a deltaic, tinc tristesa perquè l'essència del Delta és l'aigua i figures com el Parc Natural, la Xarxa Natura 2000 i la Reserva de la Biosfera no es poden quedar en un titular», ha denunciat Casanova.

tracking