Diari Més

Creen un espectacle de música electrònica inspirat en la protohistòria d'Alcanar

Aquest dijous es fa una prèvia de 'Les Nits de Tyrika', la proposta musical que completa el festival iber

Un DJ punxa al costat d'una olivera monumental en la proposta musical del festival iber Tyrika d'Alcanar, l'any passat.

Creen un espectacle de música electrònica inspirat en la protohistòria d'AlcanarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tyrika, el festival iber d'Alcanar (Montsià), tindrà una programació nocturna revolucionària, innovadora i feta a mida. Les Nits de Tyrika portaran a la Moleta del Remei les creacions inèdites que vuit artistes produeixen després de formar-se durant tres mesos en la protohistòria ibera de la zona. Els artistes fusionaran la música electrònica d'avantguarda i experimental amb la primera edat de ferro. «No tenim informació sobre com era la música que es feia i qualsevol altre tipus de música estaria descontextualitzada. Ho hem portat a l'extrem», ha explicat Àlex Espuny, organitzador i membre de PerKal i Lokomotorafull. Aquest dijous al vespre, s'ofereix un concert de preludi al jaciment d'Alcanar.

Aquest dijous al vespre un centenar de persones viuran un tast dels concerts que es preparen per a Les Nits de Tyrika, la programació musical i nocturna del festival iber d'Alcanar, previst el 30 de setembre, coincidint amb el Cap de Setmana iber de Catalunya. No s'han desvelat els noms dels artistes, però es garanteix que s'oferirà un repertori exclusiu i inèdit. Vuit artistes de les Terres de l'Ebre, del Sénia i d'altres llocs del país, s'han format amb arqueòlegs i historiadors sobre la cultura ibera ancestral i la influència fenícia, i tenen tres mesos per crear una obra totalment electrònica i experimental basada en els aprenentatges de com era la llengua, la manera de viure i els seus rituals i cerimònies.

L'Ajuntament d'Alcanar ha fet aquesta aposta «per modernitzar» el festival iber, i després d'un petit tast l'any passat, la iniciativa té el repte d'aproximar dos classes de públic antagònics, «els que mai s'aproparien per ells mateixos a un jaciment arqueològic sobre la primera era del ferro i aquells als quals els costaria apropar-se a música experimental i avantguardista de primera volada».

En aquesta descoberta, artistes i espectadors «al·lucinen» i s'adonen «que no hem canviat tant». «És meravellós perquè continuem igual, els ibers ballaven entorn d'una fetillera o feien rituals quan es ponia el soll. Ara ballen al costat d'un DJ», ha comparat Espuny. La iniciativa fusiona la música avantguardista amb arts plàstiques i visuals que s'adaptaran a l'època ibera. Per exemple, un artista de grafits i lettering està creant pigments que s'assemblin als que feien servir els ancestres per pintar per substituir les pintures i esprais. «Es tracta d'expandir la ment i no posar límits perquè hagin passat milers d'anys, perquè fem el mateix», insisteix el coordinador de Les Nits de Tyrika.

El regidor de Turisme d'Alcanar, Jordi Montfort, impulsor de Tyrika, apunta que el festival nocturn «és un pas més» després de convertir la festa ibera en una proposta molt familiar i divulgativa. Un cop el projecte consolidat, el consistori vol trobar l'encaix «entre el modern i l'antic» i el jaciment pot acollir nous formats i noves expressions artístiques. «Ens permet continuar la tasca de reivindicar el nostre patrimoni i llegat iber i alhora apropar-lo a nous públics», ha apuntat Montfort.

Festival al setembre

Cinc artistes han preparat el preludi d'aquest dijous, un primer tast del festival Les Nits de Tyrikaque es farà al conjunt d'oliveres mil·lenàries de l'Ermita del Remei, a la falda de La Moleta, el 30 de setembre. Es presentaran en exclusiva quatre espectacles electrònics d'alta intensitat, resultant de tres mesos de preparació i formació dels vuit artistes de diferents disciplines avantguardistes. Aquesta primera edició del festival nocturn iber també inclourà dos concerts i un DJ set en un segon escenari urbà dins la població d'Alcanar.

tracking