Diari Més

Policial

Destrueixen dues granades procedents de la Guerra Civil a Gandesa

Un veí les va trobar de manera casual al soterrani de casa seva

Un memebre dels TEDAX amb les dues grandes.

Destrueixen dues grandes procedents de la Guerra Civil a GandesaGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dilluns 1 d'agost un veí de Gandesa es va personar a dependències de la Guàrdia Civil on va comunicar que al soterrani del seu habitatge havia trobat dues granades de mà molt rovellades, pel que sembla procedents de la Guerra Civil.

Les mateixes podien haver estat recollides per un familiar ja mort i guardades al mateix domicili, desconeixent la família de la seva existència fins al dia d'ahir en què havien estat trobades de manera accidental.

Immediatament, una patrulla es va personar al domicili i va activar el personal especialista en desactivació d'explosius de la Unitat TEDAX per identificar els artefactes.

Aquests es tractaven de dues granades defensives de la passada Guerra Civil, una de les anomenades de tonelete i una altra tipus pinya amb espoleta B-3, en aparent bon estat de funcionament, ja que es va confirmar que conservaven intactes els seus elements d'activació, cosa que ha significat un greu risc per a tota la família resident a l'habitatge. Es tracta de dues granades defensives molt habituals durant el període de guerra, una d'origen polonès i l'altra de fabricació espanyola coneguda com a «universal».

Immediatament els dos artefactes van ser retirats pels especialistes TEDAX, per a la seva destrucció.

Des del 1985 s'ha destruït només a la Terra Alta prop de 200 grandes de mà de la Guerra Civil, però són gairebé un miler les destruïdes al llarg de tota la província, fins al punt que les granades de mà constitueixen més del 40 per cent dels artefactes explosius trobats procedents d'aquella època.

Les granades són sens dubte l'element més perillós respecte a tots els artefactes explosius que es poden trobar de manera casual, a causa de la facilitat que presenten per activar-se de manera accidental.

tracking