Diari Més

Societat

Veïns de Santa Bàrbara recullen firmes per aturar la pudor i els fums provinents d'una planta de sansa

L'entitat Amevesaba demana solucions als ajuntaments i Acció Climàtica i reclama controls de qualitat de l'aire

http://privado.diarimes.com/admin.php/mod.noticias/mem.detalle#

Veïns de Santa Bàrbara recullen firmes per aturar la pudor i els fums provinents d'una planta de sansaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'entitat veïnal de Santa Bàrbara (Montsià), Amevesaba, recull firmes per acabar amb la pudor i els fums que pateixen, provinents de la planta Biosansa CatSud de la Galera, una empresa de productes de sansa -el residu de la premsada de les olives- participada per tres cooperatives i empreses oleícoles privades. Amevesaba té ja prop de 400 signatures i les entregaran als ajuntaments i al departament d'Acció Climàtica, però no descarten mobilitzacions si la situació no millora. També exigeixen controls mensuals de la qualitat de l'aire. Temem que els vapors continguin benzopirens. Fonts de l'empresa asseguren que treballen per minimitzar el malestar. La sansa fa més mala olor perquè ha fermentat mentre esperaven el permís per assecar.

Tot i que a la zona hi ha dues empreses de productes de sansa –una a Vinallop (Baix Ebre)-, les olors i els fums que estan molestant les poblacions de l'interior del Montsià provenen de Biosansa CatSud de la Galera, una jove empresa de productes de pinyolada que ha començat a operar recentment. L'assecament de la sansa genera uns vapors d'aigua amb una olor característica, però pareix que la pinyolada que estan gestionant ara a la planta de la Galera té tuf desagradable perquè s'ha acumulat durant la campanya de l'oliva, i ha fermentat mentre Biosansa esperava els permisos per al processament –rebuts fa dos mesos-.

L'associació veïnal de Santa Bàrbara, Amevesaba, diu que la situació és insofrible. «Són uns episodis de males olors i fums que patim sobretot a les tardes, quan arriba un moment que sembla Londres i l'olor és insuportable», ha assegurat Lluc Roig, president de l'entitat. Roig concreta que a partir de les cinc de la tarda i fins ben entrada la nit, l'olor «penetra» a les cases i es veuen obligats a tancar finestres i portes en plena onada de calor. Afegeix, a més a més, que està agreujant la salut d'algunes persones amb problemes respiratoris.

Els veïns de Santa Bàrbara han iniciat una campanya de recollida de firmes, en tenen prop de 400, però assenyalen que també hi ha altres municipis afectats, com Freginals, Masdenverge i la mateixa Galera. La recollida de firmes la tancaran divendres i enviaran la reclamació als ajuntaments de Santa Bàrbara i la Galera i al departament d'Acció Climàtica perquè trobin solucions.

Control de l'aire

En la reclamació també inclouen que es facin uns controls mensuals d'aire perquè temen que aquests vapors continguin benzopirens. «Són partícules cancerígenes i per això volem un control per saber què respira la gent de Santa Bàrbara», ha alertat Roig. L'Ajuntament de municipi també ha reclamat una estació de control d'aire a l'interior de la comarca o, com a mínim, una unitat mòbil.

«Som conscients que estem en una zona oleícola i que els residus s'han de gestionar, però demanen solucions perquè no podem estar tot l'estiu patint aquestes agressions mediambientals», ha puntat Roig. «No estem en contra de la indústria, simplement volem que es minimitzi les olors i els fums, i segona i principal, que es controli la qualitat de l'aire», ha afegit.

Solucions en marxa

Fonts de l'empresa assenyalen que estan treballant per minimitzar el malestar que genera l'olor i concretaran aviat actuacions i accions puntuals per reduir les molèsties. Des de Biosansa estan convençuts que aquest episodi no es repetirà en pròximes campanyes quan el processament de la sansa es farà durant la campanya i no caldrà acumular-la.

Efecte multiplicador

Amevesaba tem en l'efecte multiplicador de la implantació d'aquest tipus d'empreses relacionades amb la gestió de residus, de la sansa o dels fems de les granges. «Som Reserva de la Biosfera. Tenim el segon aqüífer més gran de Catalunya. Qui ha vingut a veure tot el que s'està implantant aquí?», qüestiona Lluc Roig. «Santa Bàrbara no es mereix aquestes agressions i l'interior del Montsià encara menys».

A l'entitat li preocupa el reclam i el perfil de les inversions que es fan a la comarca, amb les dues plantes de sansa, la cinquena ampliació de l'abocador del Mas de Barberans, la planta de compostatge que es vol fer al municipi i les noves plantes de biometagàs, dues a Godall projectades per convertir excrements animals en criptomonedes.

tracking