Diari Més

Societat

Justícia retorna a la família les restes del segon identificat de la fossa del Mas de Santa Magdalena a Móra d'Ebre

La filla i el net de Josep Aubeso han rebut les restes de la mà de Ciuró en una cerimònia al cementiri de Montjuïc

El director general de Memòria Democràtica, Toni Font, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, conversen amb el net de Josep Aubeso, en presència de la seva filla.

Justícia retorna a la família les restes del segon identificat de la fossa del Mas de Santa Magdalena,a Móra d'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha lliurat a la família les restes del soldat republicà Josep Aubeso Rovira, el segon identificat de la fossa del Mas de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre. La cerimònia ha tingut lloc al cementiri de Montjuïc de Barcelona, amb la presència de la filla, el net i els besnets d'Aubeso. Aquest, va ser mobilitzar per l'exèrcit republicà i va desaparèixer a la Batalla de l'Ebre. Constava a la llibreta del doctor Gras, document que va ajudar a localitzar la fossa més gran que s'ha obert fins ara a Catalunya. Ciuró ha destacat la importància d'un acte com el d'aquest diumenge per tal que la família pugui tancar el dol, més de 80 anys després.

Ciuró ha volgut també destacar les anotacions fetes pel doctor Gras però ha afegit la importància del pas que va fer la família en aportar les seves dades genètiques al banc de l'Hospital Vall d'Hebron, per tal que aquestes es poguessin comparar amb l'ADN de les restes trobades. Això va permetre trobar una coincidència i identificar les restes com les del soldatJosep Aubeso.

Es tracta de les segones restes de la fossa de Santa Magdalena que s'entreguen. Les primeres van ser les del soldat Andreu Flores i Flores, que es van lliurar el 27 de març a Arenys de Munt. La consellera ha expressat el compromís de la Generalitat per seguir «Intensament»la feina d'identificació de les restes per tal de «reparar aquesta injustícia».

Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021 a la fossa del Mas de Santa Magdalena es van recuperar 177 individus i nou amputacions. El director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, ha explicat que cada mes o mes i mig es creuen les bases de dades de les mostres d'ADN que aporten els familiars i de les que s'obtenen de les restes de les fosses amb l'objectiu de trobar noves coincidències.

Més enllà d'aquesta fossa, en el conjunt del programa, s'han retornat ja les restes de 17 persones.

tracking