Diari Més

Sanitat

Salut invertirà 30 MEUR en reformar l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

L'Ajuntament li ofereix al Departament terrenys per fer-ne un de nou

Imatge de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Hospital Verge de la Cinta, Tortosa, Baix EbreWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha decidit executar la primera fase del projecte d'ampliació de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta que s'havia presentat a finals del 2020. S'hi construirà el nou edifici, de 5.500 metres quadrats, i es reformarà l'àrea quirúrgica (1.800 metres quadrats), una obra amb un cost de 30 MEUR que es preveu que estigui acabada a mitjans del 2025. Paral·lelament, es començarà el projecte per fer un nou hospital de referència a Tortosa i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha ofert uns terrenys al pla parcial del camí de Roquetes, que són propietat del consistori i de la Sareb. Roigé ha recordat «que no s'acceptaran més cartells». Aquest estiu es construirà un aparcament provisional de 400 places amb una inversió de 4 MEUR.

En una visita precipitada aquest dimarts a la tarda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimón, ha anunciat les actuacions que el Departament ha decidit fer a l'Hospital de Tortosa Verge de Cinta i s'ha compromès a estudiar la viabilitat dels terrenys que li ofereix l'Ajuntament per fer un nou centre hospitalari de referència. L'actual hospital dona servei a més de 175.000 persones, però fa 46 anys que està en funcionament i té greus mancances i dificultats d'accés i aparcaments, entre molts altres dèficits.

Es farà un nou edifici assistencial de 5.500 metres quadrats, es remodelarà l'àrea quirúrgica (1.800 metres quadrats) i una part tècnica de 1.500 metres quadrats més. En aquest mòdul, de quatre plantes i d'obra nova, s'hi ubicarà un nou bloc quirúrgic amb cinc o sis quiròfans, consultes externes i part de l'hospital de dia. Es licitarà obra i projecte alhora, aquest estiu, per «anar més ràpid» i escurçar els terminis «gairebé dos anys». Es preveu que pugui estar en funcionament a mitjans del 2025.

A part, els pròxims mesos es construirà també un pàrquing provisional de quatre plantes al fossar, amb capacitat per a 425 vehicles, una obra que té un cost de 4 MEUR –a més de les dues plantes d'aparcament soterrat que tindrà el nou edifici. L'ampliació comptarà amb un nucli d'ascensors, que salvarà el desnivell existent fins al centre urbà de Tortosa, per tal de potenciar l'accés de vianants a l'hospital, però no es preveu fer el nou centre oncològic i traslladar l'accelerador lineal que ja funciona a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, fet pel qual no caldrà moure el principal dipòsit d'aigua de la ciutat, un dels principals entrebancs que calia solucionar per desplegar tot el projecte.

Terrenys per al nou hospital

D'altra banda, Salut també es «compromet» a construir un nou Hospital, en lloc de fer les següents fases del projecte d'ampliació que es va presentar fa dos anys. Aquest projecte del nou hospital es licitarà a partir del 2025. Davant del compromís del Departament, l'Ajuntament de Tortosa ha concretat quina podria ser la ubicació del nou centre, el pla parcial del camí de Roquetes, uns terrenys de 70.000 metres quadrats que són propietat municipal i de la Sareb –amb qui es negocia per comprar-los tots.

Els terrenys són urbans i requereixen modificar una part, la que encara no és municipal, de terreny residencial d'habitatge a terreny per a equipaments. Seria un canvi com el que fa pocs mesos es va fer al Catalunya Sud per a l'empresa Kronospan, que es va enllestir en dos mesos i mig. «Són modificacions del mateix estil, senzilles i fàcils i que es portaran a terme de forma imminent quan ens demanin els terrenys i es pugui iniciar la modificació del planejament», ha explicat l'alcaldessa. La compra a la Sareb també requerirà portar, aviat, al plenari una modificació pressupostària per adquirir-los. «Ja hi ha acord, i es farà ben aviat», ha contat Roigé.

El conseller Argimón ha reconegut que l'ampliació, com s'havia plantejat inicialment, tenia «un cost molt important» i, en canvi, no resolia els problemes d'antiguitat del centre, amb plantes que no han tingut cap reforma en mig segle d'ús, ni tampoc els d'accessibilitat –està sobre un turó a part alta de la ciutat-, i deixava l'equipament sense «espai de reserva» per créixer. «Els nostres tècnics deien que construir sobre un hospital de 46 anys donava una vida massa curta. Era invertir molt per tenir un hospital de vida curta», ha assenyalat. «L'alcaldessa ha ofert un terreny que estudiarem la viabilitat i esperem que tot vagi molt bé», ha afegit.

Roigé ha celebrat «l'acord ferm», «amb calendari i fets» per construir un nou hospital, un dels requisits que havia posat el consistori per cedir terrenys. «No volia que una vegada més l'anunci no fos una realitat i vaig dir que no acceptaria més enganys ni frustracions per a la ciutadania de Tortosa i del territori de les Terres de l'Ebre», ha defensat l'alcaldessa. «No ens trobareu anunciant notícies a cop de moció, sinó quan hi ha fets com el que ha succeït», ha afegit.

Meritxell Roigé ha assenyalat que la proposta de Salut resol la reforma de l'actual hospital, amplia la superfície amb un nou equipament, i sobretot resol la falta d'aparcament, amb el pàrquing soterrat i el provisional que es començarà a fer aquest estiu – l'ICS ja ha demanat la llicència municipal per fer l'obra. L'alcaldessa també ha destacat que amb els dos nous ascensors el Verge de la Cinta serà «un hospital urbà» connectat al centre de la ciutat.

Comissió tècnica de seguiment de la plataforma

La Plataforma per un nou Hospital s'han mostrat satisfets amb l'anunci, però han avisat que volen saber els detalls de la planificació dels dos projectes i que crearan una comissió tècnica de seguiment per garantir i fiscalitzar que el projecte es concreti. La recollida de firmes que van inciar seguirà fins al dia que el nou hospital sigui una realitat i estendran la recollida a tot Catalunya.

tracking