Diari Més

Medi Ambient

Els microplàstics del Delta de l'Ebre es mesuraran amb un sistema d'intel·ligència artificial

Un equip de l'IRTA desenvoluparà un sistema per identificar els tipus de microplàstics que hi ha als ambients aquàtics

Pla aeri de la zona dels calaixos de Buda.

La inacció governamental davant els problemes del delta de l'Ebre marca l'inici de la Comissió d'Estudi del ParlamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) vol determinar la distribució de microplàstics en els ambients aquàtics del Delta de l'Ebre i desenvolupar un sistema que els classifiqui de manera automàtica. Els investigadors també volen desenvolupar un model informàtic per identificar, comptar i mesurar els microplàstics en imatges fetes amb un microscopi o lupa binocular. La intenció és que l'aplicació es perfeccioni automàticament durant el procés gràcies a un algoritme d'aprenentatge. S'estima que des del Delta s'aboquen cada any 2.200 milions de microplàstics al mar Mediterrani.

El projecte s'anomena BIO-DISPLAS i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica. La iniciativa parteix d'un mostreig d'aigua i sediments fet en cinc llacunes i un arrossar del Delta. «Actualment estem posant a punt el mètode per fer l'extracció dels microplàstics al laboratori perquè s'adapti a la tipologia de mostres amb què treballem i poder extreure'ls de forma correcta», ha detallat Rosa Trobajo, investigadora del projecte. Un cop els microplàstics estiguin separats de les restes naturals, s'efectuaran el recompte i la classificació de les partícules a partir de tres variables: mida, color i tipus d'estructura (com ara fibres, fragments o films). El resultat serà una taula amb la concentració de polímers en els diferents hàbitats de l'ecosistema.

Tot plegat servirà per tenir una primera imatge acurada de l'abast dels microplàstics al Delta, una base que obrirà el camí a futures línies de monitorització i recerca. «Podrem veure, per exemple, com afecten a la dinàmica de fluxos naturals de l'ecosistema o relacionar la seva distribució amb els factors ambientals», ha apuntat Marta Martínez-Eixargch, investigadora del programa d'aigües marines i continentals de l'IRTA. La fotografia completa de la problemàtica permetrà, així mateix, deduir quins són els possibles orígens dels microplàstics. Aquests poden provenir tant de la degradació de plàstics més grossos (microplàstics secundaris) com de matèria primera que ja és de mida petita (microplàstics primaris).

tracking