Diari Més

Lo Pati porta a Amposta el nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles

El centre d'art participa com a centre productor de la pel·lícula coescrita amb Joana Masó

Frame de la pel·lícula de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles.

Lo Pati porta a Amposta el nou film de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre Francesc TosquellesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dissabte es projectarà als Cinemes d'Amposta la pel·lícula 'Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por', un film dirigit per Mireia Sallarès i coescrita amb la crítica literària Joana Masó. Lo Pati-Centre d'Art de les Terres de l'Ebre ha participat com a centre productor. Repassa la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912-Granges d'Òlt, 1994), que va revolucionar la psiquiatria del segle XX, introduint la psicoanàlisi a Catalunya, i és considerat pare de l'escola francesa i de la psicoteràpia institucional. El film bascula entre el documental experimental i la ficció especulativa. Després de projectar-la, s'oferirà un debat amb Sallarès i Masó. L'entrada és gratuïta i sense reserva.

Francesc Tosquelles, marxista i llibertari, va crear el concepte de psicoteràpia institucional segons la qual no hi ha malaltia mental sense societats i institucions «malaltes».També va modernitzar les institucions psiquiàtriques, dignificant l'atenció als malalts mentals i buscant la complicitat del cinema i les arts en la seva pràctica terapèutica.

El film de Mireia Sallarès narra la història posant l'accent en «les absències i la desmemòria» de la vida i obra de Tosquelles. Han calgut més de quatre anys de recerca, a partir del qual Masó també ha escrit l'assaig'Tosquelles. Curar les institucions'. La pel·lícula ha rebut ex-aequo (juntament amb'Palau de Vent',de Lúa Coderch) el Premi de Videocreació2021 de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, amb la partició de Lo Pati, el Santa Mònica i el festival LOOP Barcelona.

tracking