Diari Més

Judicial

Els sismes del Castor, a judici

L'Audiència de Castelló acull l'inici de les vistes per determinar la responsabilitat pels 500 sismes que va causar la plataforma de gas davant la costa ebrenca

Pla mig de Recaredo del Potro, president de la concessionària del Castor, Escal UGS, i el seu advocat, a la sortida dels jutjats de Vinaròs

El judici contra els directius del projecte Castor començarà el 18 d'octubre a l'Audiència de CastellóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Castelló acull des d'aquest dilluns el judici del conegut com a 'cas Castor', on estan acusats dos directius d'Escal UGS i que tractarà de determinar la responsabilitat dels processaments en més de 500 sismes que va causar la injecció de gas en la plataforma Castor, clausurada des de 2017.

Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, a més dels dos acusats, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, declararan, al llarg d'onze sessions, un total de 189 testimonis, 6 testimonis perits i 35 perits.

Les sessions començaran avui a les 10 hores amb la declaració dels dos acusats, Recaredo del Potro, que va ser president d'Escal UGS, i el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau. També consta com a acusació la pròpia mercantil com a persona jurídica.

L'acusació popular, exercida per l'Associació Nacional Arca Ibèrica, demana set anys de presó per als dos directius de l'exconcessionària Escal UGS pels presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient «amb risc greu de perjudici per a la salut de les persones i greu risc de deterioració irreversible o catastròfica».

Els fets van ocórrer al setembre de 2013, quan la injecció de gas sota terra en la plataforma Castor davant la costa ebrenca i de Vinaròs va provocar una sèrie de sismes, més de 500.

Alguns d'ells van ser sentits per la població i nou van causar «danys de consideració» en nou habitatges de Vinaròs i Sant Mateu, a la província de Castelló, i Amposta i Sant Carles de la Ràpita, en la de Tarragona, assenyala l'acte d'obertura de judici oral del jutjat de Vinaròs.

Un total de 123 afectats per aquests sismes provocats pel projecte Castor reclamen a l'empresa concessionària Escal UGS 1.845.000 euros pel danys morals produïts per «l'onada de pànic generalitzat» conseqüència dels 552 sismes que es van detectar en les poblacions afectades.

tracking