Diari Més

Medi Natural

Una «carrera» de pesca detecta 18 espècies invasores a l'Ebre

Durant el certamen s'han capturat 16.231 exemplars de 25 espècies diferents

Brema blanca (Blicca bjoerkna), una de les espècies capturades.

Una «carrera» de pesca detecta 18 espècies invasores a l'EbreEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Divuit espècies exòtiques invasores (EEI), entre elles una nova espècie de ciprínid exòtic, la Bremen blanca, han estat localitzats a la conca catalana del riu Ebre, en el marc de 'La Bagra', una «carrera de pesca» que busca involucrar el sector de la pesca esportiva en la caracterització d'ictiofauna i sensibilitzar sobre els impactes de les espècies invasores.

Durant el certamen s'han capturat 16.231 exemplars de 25 espècies diferents (18 d'elles EEI, la qual cosa representa el 72% de les espècies obtingudes) a vint punts diferents han explicat els seus impulsors: el Grup de Natura Freixe, el projecte Life INVASAQUA de la Unió Europea, i la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting.

En nombre d'exemplars, el 80% de les captures van correspondre a espècies protegides i amenaçades com la bagra i el joell, que van sumar més de dotze mil captures de les més de 16.000, han detallat els impulsors d'aquesta «carrera» que busca a més la implicació de la ciutadania en l'assoliment d'objectius científics.

Les conclusions preliminars de les dades proporcionades pels pescadors sobre aquestes espècies autòctones, les poblacions de les quals han estat dràsticament afectades pels impactes derivats de la introducció d'espècies exòtiques i invasores, -detallen- estarien indicant una certa millorança.

La carrera de la Bagra ha recopilat i introduït a l'app EASIN (Invasive Alien Species Europe), de ciència ciutadana davant de les EEI, dades de 18 espècies exòtiques gràcies a les quals, s'ha confirmat l'expansió de la brema blanca, una nova espècie de ciprínid exòtic al tram final del riu Ebre.

Aquesta espècie va ser introduïda en la dècada de 1990 a la Península Ibèrica i les seves primeres observacions a Catalunya van tenir lloc l'any 2003, a l'embassament de Sant Antoni-Talarn (conca de la Noguera Pallaresa).

Es tracta, expliquen des de LifeInvasaqua, d'un tipus de peix que competeix pels mateixos recursos alimentaris que les espècies autòctones, la qual cosa suposa una nova amenaça per a la seva supervivència. En aquest cas, els participants van capturar 513 exemplars repartits a diferents punts de pesca, concretament aigües a baix de l'embassament de Flix i passant la presa de Xerta (Baix Ebre).

A més a més, s'han produït dues captures molt particulars: una tenca, espècie amb diverses cites no actuals en alguns rius de Catalunya i al tram superior de l'Ebre però no al tram baix ni al Delta i una carpa herbívora amb alguna cita puntual (2005) a l'Ebre i una recent captura a Madrid, al riu Guadarrama, explica Frederic Casals professor del departament de ciència animal de la Universitat de Lleida i membre d'Invasaqua.

Els pescadors també van capturar espècies com la tenca (espècie autòctona d'altres conques ibèriques, però mai abans citada al tram final de l'Ebre), així com altres peixos exòtics amb baixes densitats poblacionals i de les quals es tenia constància de la seva presència a molt poques localitats dels rius catalans.

La carrera de la Bagra s'ha desenvolupat en el marc d'actuacions dels projectes de Freixe BIOTRAM per a la millora de la integritat biològica en espais protegits de la xarxa natura 2000 de rius mediterranis regulats, amb suport de Fundació Biodiversitat, i Life INVASAQUA, cofinançat per la iniciativa Life de la Comissió Europea, per sensibilitzar de la problemàtica de les espècies exòtiques i invasores en ecosistemes fluvials.

tracking