Diari Més

Economia

Destinen 1,1 MEUR dels fons Next Generation a projectes de la reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre

El delegat del Govern veu injustificades les crítiques d'insensibilitat territorial a la reforma de les renovables

Pla mitjà del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, i el director de l'Idece, Xavier Pallarès, reunits amb el consell de direcció de la Generalitat a les Terres de l'Ebre.

Destinen 1,1 MEUR dels fons Next Generation a projectes de la reserva de la biosfera de les Terres de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre disposarà enguany d'una partida d'1,1 milions d'euros dels fons Next Generation per desenvolupar diversos projectes. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha anunciat que els recursos els canalitzarà l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica a través del Departament d'Acció Climàtica. La disponibilitat de recursos per gestionar una figura que va nàixer sense cap dotació pressupostària concreta requerirà ara prioritzar l'execució de les actuacions que ja estaven planificades. També s'obre la possibilitat d'incorporar altres accions noves amb l'objectiu d'aportar valor afegit als sectors primari i terciari del territori.

«Això transformarà la conjuntura en la qual ara gestionàvem la reserva», ha admès el delegat. Ha anunciat que en breu convocarà la comissió executiva de la reserva -del qual formen part el Govern, les administracions locals i agents socioeconòmics del territori- per començar a posar fil a l'agulla en la concreció d'aquests nous projectes. Salvadó, en aquest sentit, ha celebrat que les Terres de l'Ebre s'enduguin més de la meitat de la dotació de 2 milions d'euros prevista per a les dues reserves catalanes –l'altra és la del Montseny- atès el seu major grau d'humanització.

Els fons es podran destinar de forma imminent a actuacions en matèria d'ampliació i gestió de la biodiversitat; millora de la governança de les reserves; foment del desenvolupament sostenible; suport a la sostenibilitat del turisme, millora del patrimoni cultural i paisatge; i mesures de suport als sistemes agroecològics i forestals sostenibles. «Va absolutament en línia del que s'ha treballat a la reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre», ha celebrat Salvadó.

Crítiques de la CUP a la reforma del decret de renovables

D'altra banda, el delegat del Govern ha respost les crítiques que han arribat des de la CUP, que aquest dimarts ha alertat que la reforma del decret de renovables que prepara el Departament d'Acció Climàtica rebaixa considerablement les expectatives inicials i segueix beneficiant els grans interessos empresarials, amb la possibilitat que els projectes que van passar la ponència segueixin endavant i reduint la necessitat d'acord entre els propietaris afectats –que desapareixeria en el cas dels projectes eòlics .

Segons ha recordat, el Govern treballa per complir el compromís de disposar del text reformat pels volts de l'1 de novembre. «Tot el que avui sigui posar alarmes roges, no estan justificades. En aquest territori ja hem patit la concentració i la massificació de parcs eòlics a la Terra Alta i sabem quin és el model. També sabem que les línies MAT que ens poden travessar el territori ens posa alerta en una conjuntar també que els MW que hem de generar al territori són molt importants. Com sempre he dit, les Terres de l'Ebre no hem de participar menys que cap altre territori del país, però tampoc hem de participar menys», ha insistit.

tracking