Diari Més

Art

Tortosa recupera el festival d'art efímer als patis del centre històric, que tindrà vuit instal·lacions

Les intervencions d'A Cel Obert 2021 reflexionaran sobre la curiositat i es podran visitar del 8 al 12 d'octubre

Pla obert del projecte 'Espai Temps', guanyador del festival A Cel Obert en la tercera edició.

Tortosa recupera el festival d'art efímer als patis del centre històric, que tindrà vuit instal·lacionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El festival A Cel Obert «recupera l'essència»i «la quasi normalitat» en una edició 2021 on es podran veure les 8 propostes d'art efímer que van quedar pendents de mostrar l'any passat, a causa de la pandèmia, amb l'afegit enguany que Tortosa és Capital de la Cultura Catalana. Se celebrarà del 8 al 12 d'octubre, en set patis del centre històric i un del poble de Jesús. El principal canvi és que no es podran fer visites guiades i hi haurà codis QR a l'entrada de les instal·lacions per accedir a «autoguies» sobre la intervenció i l'espai on s'ubica. La temàtica enguany és la curiositat, amb «el factor de descobrir i redescobrir»molt present a les propostes artístiques.
Tortosa podrà celebrar la vuitena edició de A Cel Obert, el festival d'intervencions efímeres, que vol fer valer el patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat. Ho farà durant cinc dies, aprofitant la festivitat del 12 d'octubre. El festival converteix els patis dels espais històrics en escenari de creacions d'artistes, arquitectes i dissenyadors d'arreu del món. Enguany i participen professionals provinents de diversos punts de l'Estat així com de França, Itàlia o Perú. A la convocatòria es van presentar 92 propostes. L'alcaldessa Mertixell Roigé ha destacat que A Cel Obert permet «vestir i viure»el partimoni de la ciutat «d'una altra manera» i «dinamitzar el centre històric», que és un dels objectius del festival.

Coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana, el tinent d'alcalde de Tortosa i regidor de Cultura, Enric Roig, ha destacat la implicació de joves talents per «apropar l'art al públic més jove». En aquest sentit, destaca l'actuació 'Depsuntant', al pati del Museu de Tortosa, una coautoria de l'arquitecta tortosina Cristina Bestratén, directora del festival, amb deu escoles de la ciutat en la qual els alumnes «han jugat a la descoberta de personatges històrics», que es desvetllaran durant el festival. Hi han participat el Col·legi Diocesà Sagrada Família, l'Escola Cinta Curto, l'Escola El Temple, l'Escola de Ferreries, l'Escola la Mercè, l'Escola de Remolins, l'Escola de Sant Llàtzer, l'Institut Cristòfol Despuig, l'Institut Dertosa i l'Institut-Escola Daniel Mangrané.

També es recupera la col·laboració amb l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, que ha cedit el seu pati per una intervenció dels estudiants del curs d'Arquitectura Efímera de l'Escola d'Art de la Diputació a Reus. Es tracta 'd'Inquietuds Z', d'Helena Cortès i Paula Roch, que juga amb la repetició d'un element expositiu creat a partir de l'ondulació de teles translúcides. Finalment s'ha convidat l'equip CODA, despatx d'arquitectura i enginyeria que treballa entre la geometria, la construcció i la computació, i que formen el tortosí Gerard Bertomeu, i Pep Tornabell i Enrique Soriano. Instal·laran 'Demiürg' al pati del Palau Episcopal.

Al claustre de l'edifici de la Immaculada de Jesús es podrà visitar 'Estirant el fil, una creació en xarxa d'Estel Jou i Ramon Heras. És el projecte convidat a través del projecte Transefímers de la Xarxa Transversal, de la qual formen festivals de poblacions com Figueres, Olot, Girona, Granollers, Mataró, Manresa, Sant Cugat, Vilanova i la Geltrú, Reus i també Tortosa. I al pati del Monestir de la Puríssima Concepció Victòria es podrà visitar 'Lucerna de Manuel Bouzas i Santiago del Aguila, una intervenció del projecte Transefímers MED, que també promou la Xarxa Transversa i que estimula l'intercanvi entre d'artistes de la conca mediterrània (Catalunya, Illes Balears i Occitània). Juntament amb l'A Cel Obert, hi participen el festival Architectures Vives de Montpeller, L'insòlit de Palma de Mallorca, els Jardins de Llum de Manresa, el Lluèrnia d'Olot i la Mostra d'Art Urbà de Granollers.

Les altres tres intervencions que completaran el festival han estat escollides entre les 92 propostes que es van presentar a l'edició 2020, que no es va poder celebrar amb normalitat, més enllà d'una única intervenció a la plaça del Dolors. Al Passatge Franquet s'instal·larà 'Vuit cascades' de Luis Albino; al pati del Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec, 'De cel a terra', d'Álvaro Alcázar, Miquel Figueras i Lucia Huerta; i al claustre renaixentista del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, 'Gold Digger', de Nicola Baldassarre, Salvatore Dentamaro, Francesco Di Salvo i Ilyass Erraklaouy.

Una d'aquestes tres intervencions efímeres provinents del concurs s'endurà el premi del jurat. L'autor (o autors) serà convidat a desenvolupar un projecte d'art efímer en un altre festival, subvencionat pel Projecte Transefímers.

A Cel Cobert

També s'estrenen dos espais en la secció a Cel Cobert, una branca del festival que s'endinsa en diverses disciplines i «busca entrellaçar obres contemporànies» amb espais clàssics coberts que formen part del patrimoni de Tortosa. El músic Ferran Palau actuarà a la sala del Polvorí Parador de Tortosa i la ballarina de dansa contemporània Veronica Hernández Royo, ho farà a la sala noble del Col·legi d'Arquitectes de l'Ebre. Per veure aquests espectacles cal fer reserva prèvia.

tracking