Diari Més

Inundacions

Alcanar demanarà la declaració de zona catastròfica després del temporal de pluja

Així ho ha aprovat aquest dilluns la junta de govern local

Imatges de dron de les destrosses pels Aiguats a Alcanar.

Protecció Civil desactiva el Pla Inuncat un cop finalitzat l'episodi de pluges intenses a les Terres de l'EbreMossos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament d'Alcanar (Montsià) sol·licitarà la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil o zona catastròfica per fer front al cost de totes les afectacions de l'episodi del temporal DANA, del passat dimecres, 1 de setembre.

Així ho ha aprovat aquest dilluns la junta de govern local en una sessió extraordinària i urgent, informen fonts municipals.

Les pluges torrencials van tenir afectacions molt importants al llarg dels 14 km de costa del terme municipal d'Alcanar, especialment greus als nuclis d'Alcanar, Alcanar-Platja i les Cases d'Alcanar, així com en els principals accessos a les poblacions, amb nombrosos danys materials en immobles i béns, tant municipals com de particulars.

Des de l'Ajuntament d'Alcanar s'ha articulat un informe amb una anàlisi inicial per poder determinar la magnitud de les afectacions i en el qual se sol·licita la declaració de zona catastròfica, que la Generalitat remetrà al Consell de Ministres en els propers dies.

En aquest sentit, l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha insistit que «no podem caure en els errors del passat, aquestes ajudes han d'arribar de forma ràpida a la ciutadania».

El municipi ha tancat aquest cap de setmana la fase de gestió de l'emergència, en la qual han participat prop de 500 persones i efectius d'emergències de tot Catalunya.

L'alcalde d'Alcanar ha agraït novament la col·laboració de tota la gent que «s'ha bolcat durant aquests dies, en els quals moltíssims voluntaris de tot arreu han estat a peu del canó ajudant-nos en les tasques de neteja, juntament amb els cossos d'emergències, cosa que ens ha permès en quatre dies tornar a iniciar l'activitat diària amb la major normalitat possible».

En el nou escenari posterior, la restauració de camins d'accés a finques i granges, la recuperació del port i de l'activitat turística, així com l'atenció de les persones afectades són les principals prioritats.

De fet, a hores d'ara el consistori encara està quantificant els danys, i estima que «la despesa econòmica per recobrar la normalitat serà ingent, molt més elevat que l'ocasionat pel temporal Glòria el 2018», explica l'alcalde en referència als 8 milions en danys que va provocar el Gloria.

D'altra banda, aquest matí s'ha celebrat una reunió a l'ajuntament entre el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i el consistori d'Alcanar per coordinar les actuacions necessàries i valorar les afectacions al municipi derivades de les inundacions per la tempesta del passat 1 de setembre.

L'objectiu d'aquesta primera reunió, una vegada finalitzats els treballs d'emergència dels últims dies, ha estat identificar les necessitats i promoure la coordinació entre les administracions «per ser el més eficients possible en la mobilització de recursos i, sobretot, posar-se a la feina per atendre les persones i minimitzar al màxim les pèrdues econòmiques ocasionades per les inundacions», ha destacat el delegat del Govern, Albert Salvadó.

El delegat del Govern i l'alcalde d'Alcanar s'han emplaçat a mantenir periòdicament aquestes reunions de coordinació per fer el seguiment de totes les actuacions necessàries per afrontar les afectacions derivades d'aquestes noves inclemències meteorològiques.

Per això, concretament des del Departament d'Interior i les corporacions municipals revisaran també els plans d'emergència locals obligats per la freqüència d'aquests episodis.

«No tenim cap dubte que són resultat de les conseqüències del canvi climàtic i també d'una planificació urbanística caòtica feta dècades passades i que fa falta que revisem», ha avançat l'alcalde, Joan Roig.

tracking