Diari Més

Inundacions

L'endemà de la tromba d'aigua al Baix Ebre i el Montsià

Avui es començarà la neteja de la via pública i es farà una primera avaluació dels danys

Pla obert de destrosses a les Cases d'Alcanar.

L'endemà de la tromba d'aigua al Baix Ebre i el MontsiàACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després dels forts aiguats que van destrossar ahir el Baix Ebre i el Montsià, Protecció Civil ha informat que un total de 83 persones han hagut de dormir fora de casa. D'aquestes, 77 són d'Alcanar i han estat allotjades a l'HotelCarlosIII (58) a l'Hotel Montecarlo (5) i al Pavelló Municipal (14). Els sis habitant d'Ulldecona que no han pogut tornar a casa aquesta nit han estat allotjats a l'HotelBonllocdel municipi.Protecció Civil ha explicat que el centre d'acollida d'Alcanar es tancarà a la tarda i les 9 persones que queden persones es reubicaran en hotels perquè encara no poden tornar a les seves cases.

Avui s'espera que es puguin valorar els danys materials de la tempesta d'ahir. Aquest matí es podia veure el passeig marítim d'Alcanar ple de mobles, runa, i cotxes que han estat arrossegats per la tromba d'aigua que va travessar el poble. També començarà avui la netejade la via pública.

Per part dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, al llarg de la nit i matinada s'ha mantingut el dispositiu a la zona afectada, amb prop d'un centenar de bombers, principalment als municipis d'Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, que és d'on s'han rebut més avisos a conseqüència dels aiguats. Concretament, des de l'inici de les pluges a les 12h del migdia, Bombers han rebut 442 avisos provinents de la Regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre.

Els Mossos d'Esquadra no han atès cap incidència destacada a la pasada nit. Hi ha desplaçats 88 efectius. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha realitzat 9 atencions des d'ahir al vespre, cap d'aquestes greus.

Creu Roja de Catalunya està realitzant el seguiment d'unes 300 persones vulnerables amb teleassistència.

Per altra banda Endesa a informat que s'han solucionat la major part d'incidències elèctriques, cal recordar que ahir en un primer moment més de 10.000 usuaris van quedar sense llum, tot i que a mitja tarda la meitat d'aquest ja van recuperar el servei. En total avui encara hi ha 217 usuaris sense llum, d'aquests 47 són de Sant Carles de la Ràpita, 31 d'Alcanar, 99 d'Amposta, 39 d'Ulldecona i un a l'Aldea. A Deltebre i Tortosa el servei ha estat restablert completament.

Finalment pel que fa a la mobilitat, la carretera TV-3316 ha estat reoberta a primera hora d'aquesta matinada i durant la matinada el servei de Rodalies entre Ulldecona i l'Aldea també ha estat restablert. L'N-340 des d'Amposta i fins a Alcanar presenta aigua a la calçada, segons informa el Servei Català de Trànsit, en uns 10 quilòmetres de via en ambdós sentits, per aquest motiu es demana precaució si s'ha de circular per la zona.

«La tempesta no ens va donar marge de maniobra»

Els indicadors meteorològics de Protecció Civil no van preveure amb temps les inundacions que es van acabar produint al Montsià i el Baix Ebre. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha reconegut a Catalunya Ràdio que no tenien «cap indici» per emetre una prealerta que és el que s'acostuma a fer en aquests casos. Quan van constatar la intensitat de les pluges van activar l'alerta per evitar la mobilitat. «La tempesta no ens va donar marge de maniobra, en mitja hora van ser 80 litres, és el temps que tens de reacció», ha exposat. Delgado ha explicat que davant la millora de la situació ja no es demana evitar la mobilitat però sí fer-ho amb «molta prudència»per no dificultar els treballs en marxa.
«Les prediccions meteorològiques a vegades malauradament fallen, és el clima mediterrani i passen aquests fenòmens, que a més son molt locals», ha lamentat. «Tant de bo haguéssim pogut avançar-nos per poder fer l'alerta amb temps», ha conclòs.

Es manté l'alerta del Pla INUNCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions.El comitè tècnic del pla INUNCAT s'ha reunit a primera hora d'aquest matí per fer balanç de les incidències durant la nit i seguir l'evolució de l'emergència.

Atesa la finalització de l'episodi de pluges i de les incidències més greus, al Comitè Tècnic de l'INUNCAT celebrat a les 07.30 h d'avui s'ha acordat aixecar la petició de no mobilitat. Tot i això, es demana a la ciutadania de la zona que es mogui amb molta prudència a l'hora d'avaluar els possibles desperfectes. Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal precaució en la mobilitat sobretot a les vies secundàries interurbanes per possibles inundacions encara i a les zones urbanes que la mobilitat sigui la imprescindible per no dificultar les tasques dels equips d'emergència que es troben treballant a la zona. També es demana no baixar encara a soterranis i pàrquings que estiguin inundats per evitar possibles accidents.

tracking