Diari Més

Energia

Inspecció internacional a la nuclear d'Ascó abans de prolonga-ne la seva vida útil

L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha presentat recomanacions per garantir la seguretat dels seus reactors

Pla general de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra

La central nuclear Ascó II inicia la 26a recàrrega de combustibleACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha presentat aquest divendres recomanacions a la planta nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) per garantir la seguretat dels seus reactors «més enllà de la seva vida útil inicial».

»Un equip d'experts de l'OIEA ha acabat avui la revisió de la seguretat operativa a llarg termini de la central nuclear d'Ascó», indica en un comunicat l'organisme amb seu a Viena (Àustria).

La nota precisa que la missió dels inspectors internacionals havia estat sol·licitada per l'operador de la planta de Tarragona, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que està a l'espera d'obtenir la llicència per prolongar per deu anys el funcionament d'Ascó I i Ascó II.

»L'equip de revisió d'11 membres -compost per experts de Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, França, els Països Baixos, Eslovènia i Suècia, així com per dos membres del personal de l'OIEA- va identificar bones pràctiques i actuacions que han de compartir-se amb la indústria nuclear mundial», diu el comunicat.

Els inspectors van lliurar l'esborrany de l'informe a l'ANAV i a l'autoritat reguladora espanyola, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), perquè puguin fer comentaris abans de presentar el document final al Govern d'Espanya d'aquí a tres mesos.

En el seu treball sobre el terreny durant nou dies, l'equip, les revisions del qual es basen en les normes de seguretat de l'OIEA, «es va centrar en aspectes essencials per al funcionament segur a llarg termini» de les dues unitats de reactors d'aigua pressuritzada de la planta, afegeix.

Entre les seves recomanacions, indica que Ascó «hauria d'aplicar una estratègia coherent» per a l'ús de la gestió de l'envelliment i les normes de seguretat d'operació a llarg termini, i «garantir una identificació i un etiquetatge exhaustius de les estructures i els components» en aquests àmbits.

Així mateix, «ha de desenvolupar i aplicar un programa complet de qualificació d'equips per preservar el compliment de les funcions de seguretat».

Segons el cap de la missió, Robert Krivanek, la majoria de les activitats de gestió de l'envelliment i funcionament a llarg termini «ja estan en línia amb les normes de seguretat» de l'OIEA, l'organisme del sistema de les Nacions Unides encarregat de vetllar per l'ús pacífic i segur de l'energia nuclear.

«El personal de la planta està implementant els preparatius» per prolongar el funcionament de forma «segura» i «oportuna», amb «professionals oberts i receptius a les recomanacions» dels inspectors internacionals, ha dit Krivanek, citat en el comunicat.

«Estem compromesos a operar les nostres plantes amb el més alt nivell de seguretat i fiabilitat fins a l'últim dia en què s'autoritzi el seu funcionament», ha afirmat per la seva banda José Antonio Gago, director General d'ANAV.

tracking