Diari Més

Escapades

Pesca, història i natura a Alcanar

Una ruta pel port de Les Cases d'Alcanar, la desembocadura del Sénia i la Moleta del Remei

El port pesquer de Les Cases d'Alcanar.

Pesca, història i natura a AlcanarAlcanar Turisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terme municipal d'Alcanar està format per tres nuclis: a l'interior, Alcanar, i a la costa Les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja. Aquestes dues, amb una extensió de 12 km, conformen bona part de la façana costanera del Montsià. Al port de Les Cases d'Alcanar s'hi arriba de forma gairebé natural, el visitant té la sensació que tots els carrers hi fan cap. Allà hi fondeja la flota local, que practica la pesca d'arrossegament, de tresmall i de caup –un art de pesca consistent en uns cadups o àmfores que es dipositen al fons del mar perquè hi entrin els pops.

Des d'aquest punt val la pena resseguir la línia de la costa fins a Sòl de Riu, l'aiguamoll que es forma a la desembocadura del riu Sénia i que marca el límit entre Catalunya i el País Valencià. Pel camí es poden contemplar, lleugerament endinsats a l'aigua, dos impressionants nius de metralladores, construïts per les forces republicanes durant la Guerra Civil. Passades aquestes construccions, el camí, gairebé net de cases, porta fins al tram final del Sénia, que queda soterrat a un pas del mar. El Sénia neix al massís dels Ports, s'embassa al pantà d'Ulldecona i arriba fins a aquest punt conformant un paisatge de gran interès natural, que és també lloc de parada de les aus migratòries.

Origen iber

Encara sense sortir del terme municipal, val la pena acostar-se fins a l'Ermita del Remei, a Alcanar. Des d'allà, en una fàcil caminada, es pot anar fins al poblat ibèric de la Moleta del Remei, origen primitiu de la població local. Marquen el camí unes oliveres mil·lenàries, que porten fins a la Casa de Tibast, reconstruïda amb les tècniques que els ibers van fer servir fa més de 2.600 anys. Des d'allà, un sender mena fins al poblat ibèric, un dels jaciments ibèrics més importants del país. Va acollir una comunitat de mig miler de persones i tenia unes dimensions de 4.000m2. Tot i que només en resten vestigis dels murs de pedra que delimitaven les cases i de la muralla, l'ascensió val la pena, tant pel seu valor històric, com per la panoràmica que ens ofereix.

Aquest estiu tot plegat es pot conèixer a través de les visites guiades que s'organitzen des del Patronat de Turisme d'Alcanar, i que inclouen també una visita nocturna a la Moleta del Remei.

tracking