Diari Més

Exposicions

Els avions de la Sénia aterren al MNAC

El museu barceloní exposa dues aeronaus del camp d'aviació creat a la Sénia durant la Guerra Civil

El bombarder soviètic Túpolev SB-2, 'Katiuska', a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art.

Els avions de la Sénia aterren al MNACMNAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya acull, des d'aquest mes de juny, la mostra Aeronàutica (Vol) interior, una instal·lació de l'artista Francesc Torres a partir de dos aeroplans que van participar en la Guerra Civil espanyola: el bombarder soviètic Túpolev SB-2 'Katiuska' i el caça també soviètic Polikàrpov I-16 'Mosca', ambdós presents en la Guerra Civil al bàndol republicà.

L'origen d'Aeronàutica (Vol) interior és una visita que l'artista fa a l'històric camp d'aviació de la Sénia, construït pel Govern de la II República tot just començada la Guerra Civil espanyola. Aquest camp va tenir un paper molt destacat per la seva situació estratègica i per la seva capacitat operativa, primer per a l'aviació de la República i després, paradoxalment, per a la Legió Còndor alemanya, passant a ser un dels aeròdroms franquistes més importants del país.

La Batalla de l'Ebre, que tingué lloc de juliol a novembre de 1938, va atorgar una singular transcendència a la Sénia per la proximitat de la zona conflictiva, i va propiciar que l'aeròdrom albergués una gran quantitat de personal militar, avions i material de guerra. Molt a prop de l'antic camp d'aviació, es troba el Centre d'Aviació Històrica de la Sénia, on el seu director, José Ramón Bellaubí Caballer, porta a terme la recreació d'avions històrics.

Les dues aeronaus exposades a Barcelona són rèpliques a escala 1:1. Amb elles, l'artista explora aspectes com l'impacte que va suposar, dins el conflicte bèl·lic, la guerra des del cel o la idea de sacrifici en la defensa d'un ideari. En aquest punt, Torres planteja una analogia entre el sacrifici bèl·lic i el sacrifici per la fe religiosa. D'aquí que, a la sala, es mostri també la iconografia de la Crucifixió de sant Pere, una bellíssima taula gòtica de la col·lecció del Museu Nacional en què es representa el martiri del sant, obra del mestre Pere Serra (segle XIV).

El camp d'aviació de la Sénia està parcialment conservat. Actualment acull un centre d'interpretació a l'antiga Casa de Comandament i preserva el refugi antiaeri. Per la seva banda, el Centre d'Aviació Històrica de la Sénia exhibeix diferents peces aeronàutiques de l'època, considerades de gran interès.

tracking