Diari Més

Recerca

L'Observatori de l'Ebre obre les instal·lacions a grups de recerca externs

El centre és un dels 12 nodes del projecte europeu PITHIA-NRF que impulsa una xarxa de recerca de l'alta atmosfera

Imatge d'alguns dels antics pavellons de l'Observatori de l'Ebre entre els arbres i el bosc que l'acullen.

L'Observatori de l'Ebre obre les instal·lacions a grups de recerca externsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Observatori de l'Ebre de Roquetes (Baix Ebre) posa a la disposició de la comunitat científica les seves infraestructures per desenvolupar activitats de recerca en el camp de la ionosfera, com l'estudi de fenòmens transitoris i irregularitats que afecten les comunicacions i la geolocalització, entre d'altres. La primera convocatòria perquè grups de recerca externs presentin els projectes està oberta. L'Observatori ofereix el sondejador ionosfèric i contribuirà a estandarditzar les bases de dades i models. El projecte PITHIA-NRF té una durada de 4 anys i està format per un consorci de 22 participants de 13 països de la Unió Europea i el Regne Unit. L'Observatori de l'Ebre és un dels 12 nodes on es faran les investigacions.

El node de l'Observatori de l'Ebre està obert a experiments per detectar i caracteritzar pertorbacions ionosfèriques itinerants (de l'anglès TIDs); estudiar l'absorció produïda per les fulguracions solars en la relació senyal-soroll dels ionogrames; estudiar la resposta de l'altura del pic de densitat ionosfèrica en condicions severes de tempesta geomagnètica; identificar bombolles de plasma a la ionosfera; o programar campanyes específiques d'observació amb el sondejador ionosfèric. Com ha apuntat l'investigador de l'Observatori, Toni Segarra, s'ofereix observar, per exemple, «períodes molt concrets del dia». «Ara sondegem cada cinc minuts, però es podrien fer sondejos més curts per altres aspectes», ha apuntat.

El centre també contribuirà en l'estandardització de dades i models així com en la difusió dels resultats i activitats del projecte. «És per facilitar l'intercanvi entre diferents centres. Hi ha molts productes que estan fets amb un codi concret o un format concret de dades que quan te'l passen has de transformar-ho a la manera com estàs acostumat a treballar», ha explicat Segarra.

El projecte PITHIA-NRF rep finançament de la Unió Europea a través del programa Horizon 2020 i vol construir una xarxa europea que integri instal·lacions d'observació, eines de processament de dades i models de predicció dedicats a la investigació de la ionosfera, la termosfera i la plasmasfera. Tots els investigadors europeus, «inclús empreses o ens públics», tindran accés a infraestructures d'investigació nacionals i regionals com EISCAT, LOFAR, ionosondes, digisondes, receptors GNSS, sistemes de sondeig Doppler, riòmetres i receptors VLF.

La primera convocatòria per presentar els projectes acaba el 30 de setembre. Se n'escollirà un per cada node. Hi haurà dues convocatòries cada any. Si la situació sanitària ho permet, els grups de recerca treballaran presencialment a les instal·lacions de l'Observatori durant una setmana, amb l'allotjament i el desplaçament finançat a través del programa d'Accés Transnacional (TNA). Si s'ha de fer telemàticament, el termini per fer les proves serà d'un mes. Els investigadors tindran després sis mesos per presentar els resultats. També s'oferirà formació organitzada i sistemàtica sobre l'ús d'instal·lacions d'observació i de les eines d'integració, a través de tallers, escoles, seminaris web i sessions in situ.

tracking