Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Tortosa preveu enllestir les obres de la plaça de la Catedral a principis de setembre

Els treballs de museïtzació de la cota 0 comencen aquest 9 de juliol i s'espera que finalitzin a l'octubre

VIsita institucional a les obres de remodelació de la plaça de la Catedral de Tortosa.

L'Ajuntament de Tortosa preveu enllestir les obres de la plaça de la Catedral a principis de setembre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tortosa preveu acabar les obres de la plaça de la Catedral per les festes de la Cinta, entre finals d'agost i principi de setembre. Els treballs suposen la construcció d'una nova escalinata al temple i la pavimentació de la plaça, que seguirà el mateix estil que els carrers pròxims. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé ha destacat la importància d'una actuació que ha de permetre dotar la ciutat d'un «mirador cap al riu Ebre sense vehicles». Els treballs, que s'han allargat amb els anys, coincidiran amb la finalització de la restauració de la façana central del temple. Paral·lelament, el 9 de juliol s'iniciaran les obres de museïtzació de la cota 0, que s'allargaran tres mesos.

L'arquitecte de les obres de la plaça de la Catedral, Josep Camps, ha explicat que es planteja una urbanització de l'espai amb elements similars a la plaça Absis, propera a la plaça de la Catedral. «Tindrà els mateixos tipus d'acabats, el mateix detall en formigó, així com també el mateix enllumenat», ha assenyalat. L'alcaldessa de Tortosa ha indicat que en les últimes setmanes, coincidint amb el tram final de les obres, s'han instal·lat les bigues de l'estructura de la plaça i s'han fet les proves de seguretat pertinents. Aquest dilluns, per exemple, s'han dut a terme les tasques d'impermeabilitat de l'espai per evitar goteres en cas de tempesta. Segons Roigé, aquest projecte permetrà donar continuïtat al conjunt de centre històric de la ciutat, a la vegada que es recupera l'espai per al conjunt de la ciutadania més enllà dels actes litúrgics per convertir-se en un centre neuràlgic de la capital del Baix Ebre.

Els treballs també permetran la consolidació de les restes arqueològiques d'alt valor a la cota 0, unes obres que haurien de veure la seva fi a l'octubre. En aquest cas, tenen un cost de 216.057,52 euros i van a càrrec de l'empresa Grop Exposicions Museogràfiques SL. Un cop acabat el projecte, es podran visitar les restes al nivell inferior, consistents en una part de muralla romana del segle I, 55 metres de muralla del segle V, un absis d'una edificació religiosa visigoda i la façana fluvial del Renaixement del segle XVI. Segons Roigé, aquest conjunt històric permetrà entendre millor quinze segles d'història de la ciutat.

De forma paral·lela, l'Arquebisbat de Tortosa va adjudicar les obres de restauració de la façana del temple. Els operaris treballen a la part central de la façana des d'abril i estarà completament restaurada a finals d'estiu, coincidint amb la finalització de la plaça. L'obra està finançada pel Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tortosa.

Un projecte que s'ha allargat amb els anys

El projecte es va iniciar 2015, a partir de l'enderroc de les cases just situades davant del temple tortosí i quan va produir-se la troballa de les restes als seus fonaments. Tres anys després, el 2018, l'empresa Benito Arnó va comprometre's a fer les obres de pavimentació de la plaça de la Catedral. Dos anys després, coincidint amb l'esclat de la pandèmia, la companyia va renunciar al projecte «per la complexitat de l'obra». Després d'aquesta renúncia, l'agost de 2020 es va poder desencallar la situació de la mà de l'empresa Acsa Sorigué amb un pressupost de 1,76 milions d'euros. La companyia va ser l'única candidata que es va presentar al procés d'adjudicació.

tracking