Diari Més

Memòria històrica

El Memorial Democràtic homenatja víctimes ampostines del nazisme

Col·loca dues llambordes Stolpersteine al municipi i es preveu col·locar-hi vuit peces més però encara no hi ha data acordada

Llambordes stolpersteine en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme i que seran col·locades properament.

lloses, stolpersteine, víctimes del nazismeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Memorial Democràtic instal·larà dues llambordes Stolpersteine aquest divendres a Amposta (Montsià), per retre homenatge a dos ampostins víctimes del nazisme i deportats a camps de concentració. Es tracta de les primeres llambordes d'aquest tipus que es col·loquen a les Terres de l'Ebre. Les víctimes que rebran l'homenatge són Ramon Jornet Jordà i Joaquín Tarín Martínez. Les llambordes Stolpersteine són plaques urbanes creades per l'artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades pel feixisme alemany. S'emplacen davant l'última residència on la persona va viure en llibertat.

L'acte d'homenatge està previst a tres quarts de sis de la tarda. Hi assistirà el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, juntament amb membres del consistori ampostí. Les dues llambordes quedaran instal·lades al Pont d'Amposta. Hi ha 8 llambordes més previstes de col·locar al municipi, però encara no s'ha determinat la data.

Ramon Jornet Jordà va ser deportat el 1941 al camp nazi de Mauthausen, i va ser assassinat al mateix camp el 7 de desembre d'aquell any. Joaquín Tarín Martínez va ser deportat també aquell any al mateix camp però va ser alliberat.

En paral·lel a aquest acte, el Museu Terres de l'Ebre acull l'exposició 'Portes de la Memòria: Deportació dels republicans ampostins al camps nazis', a partir de la recerca acadèmica dels estudiants de l'Institut Ramon Berenguer IV. La mostra consisteix a reconstruir les vides dels deu ampostins víctimes de la deportació abans, durant i després de la Segona Guerra Mundial.

En aquests moments hi ha 327 llambordes Stolpersteine a Catalunya. Amb la col·locació de 62 peces noves, a finals de 2021 n'hi haurà 389. El Memorial Democràtic és l'encarregat d'adquirir les peces i coordinar-ne la instal·lació.

Des del 1996, any en què Demnig va crear i col·locar la primera llamborda, se n'han instal·lat 75.000 a una vintena de països d'arreu del món en record dels deportats.

tracking