Diari Més

Es reprèn el judici a l'alcalde de Roquetes acusat de desobediència l'1-O

Paco Gas lamenta que hagi calgut una segona vista perquè «la Guàrdia Civil no compleix amb allò que li correspon»

L'alcalde Roquetes, Paco Gas, acompanyat d'alcaldes i dirigents d'ERC abans d'entrar als jutjats de Tortosa

Es reprèn el judici a l'alcalde de Roquetes acusat de desobediència l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dijous s'ha reprès al jutjat penal número 2 de Tortosa el judici contra l'alcalde de Roquetes (Baix Ebre). Paco Gas està acusat dels delictes de desobediència i malversació per a la consulta de l'1-O i podria ser inhabilitat. El judici es va posposar perquè quatre agents de la Guàrdia Civil citats com a testimonis pretenien declarar telemàticament des d'una caserna, en comptes de fer-ho en seu judicial, sense les necessàries garanties processals. Gas ha repetit abans d'entrar al jutjat, que no té «por a la repressió de l'estat espanyol» i ha lamentat que sigui incapaç «d'actuar com marquen les seves pròpies lleis». «La Guàrdia Civil no compleix amb allò que li correspon fer. Avui veurem què fan per demostrar l'impossible», ha dit Gas.

Paco Gas ha tornat a rebre el suport de desenes de persones abans d'entrar al jutjat de Tortosa. L'alcalde de Roquetes ha demanat que aquesta segona vista sigui l'última i que el judici acabi. El fet que, en la primera vista del 12 d'abril, els quatre testimonis de la Guàrdia Civil prestessin declaració telemàtica des d'una caserna en lloc de fer-ho en seu judicial on poder acreditar la seva identitat, va portar la defensa a protestar. El judici no es va suspendre del tot i hi van declarar els onze testimonis de la defensa, una «anomalia» que l'advocada de Gas confia que no perjudiqui el relat de la defensa.

L'alcalde ha lamentat que el judici s'allargui. «L'estat repressor no és capaç d'actuar com les seves pròpies lleis marquen. Va ser la Guàrdia Civil, després d'apallissar-nos a Roquetes i La Ràpita, la que no compleix amb allò que li correspon fer. Els que donen lliçons són els que no les compleixen», ha denunciat. Gas ha assegurat que es defensarà. «Veurem avui que fan per demostrar l'impossible, acusar a un càrrec electe, com jo mateix, per fer-nos fora i alterar resultats democràtics, com suposaria la inhabilitació, on la gent es va expressar lliurement», ha defensat. «Afrontarem el repte amb la cara ben alta, sense penedir-nos de res del que vam fer. Com diuen els companys a la presó, algun dia ho tornarem a fer», ha afegit.

El batlle s'enfronta a un any i tres mesos d'inhabilitació i més d'11.000 euros de multa. El de Roquetes és el tercer alcalde que va a judici per la jornada de votació del 2017, però podria ser el primer en actiu en ser inhabilitat. També l'alcalde i el tinent d'alcalde de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) estan pendents de ser jutjats per l'1-O. Bressolat per representants d'Esquerra Republicana, Gas ha entrat a la seu judicial amb el puny aixecat.

El president de la Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, Alfons Montserrat, s'ha mostrat pessimista pel resultat d'aquest litigi. «Els antecedents que tenim no inviten a ser optimistes. Recentment l'exalcalde d'Agramunt i conseller, Bernat Solé, va ser inhabilitat i tot apunta que no puguem ser optimistes amb el cas de l'alcalde Roquetes. És especialment greu inhabilitar una persona per estar al costat del poble perquè es posin les urnes«, ha lamentat Montserrat.

També ha acompanyat a Gas l'exdiputat i dirigent d'Esquerra, Joan Tardà, que ha acusat l'estat espanyol de «repartir-se els poders». «Denunciem que la nomenclatura de poder judicial està absolutament controlada per l'extrema dreta i és evident que tot el sistema queda contaminat, raó per la qual avui un home honrat, honest i coherent que sempre ha apel·lat els valors democràtics és jutjat i molt possiblement condemnat perquè no és justícia, sinó venjança allò que els inspira», ha dit Tardà.

tracking