Diari Més

Les Terres de l'Ebre compta amb 54 brots actius tot i que la corba de contagis de covid remet

Els pacients que ingressen a l'UCI són de menys edat

Pla general de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Hospital Verge de la Cinta de TortosaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dades covid dels últims dies confirmen una tendència a la baixa a les Terres de l'Ebre, però amb 54 brots actius preocupa la pressió assistencial als hospitals, que és alta. Actualment hi ha 30 ingressats per covid, 5 a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús i 25 al Verge de la Cinta, 11 dels quals a l'UCI (que té una ocupació de 16 llits amb pacients d'altres patologies). L'efecte de la vacunació entre la gent més gran es fa notar i la mitjana d'edat dels ingressats a l'UCI baixa (actualment és de 62 anys).

A les residències la situació és estable, però s'han detectat 2 positius, professionals sanitaris que havien declinat el vaccí. En l'àmbit escolar hi ha 19 grups bombolla confinats i l'escola de la Galera (Montsià) tancada.

Tot i el canvi de tendència a la baixa dels índexs de propagació de la covid a les Terres de l'Ebre, Salut insisteix que cal mantenir la prudència i no relaxar les mesures perquè la pressió hospitalària, sobretot a l'UCI, està «tensada» i preocupa el creixement de casos, sobretot al Baix Ebre. Segons dades d'aquest dilluns, hi ha 54 brots actius al territori (357 positius per covid, 22 diaris de mitjana), en 23 municipis. 23 brots estan al Baix Ebre, 13 a la Terra Alta, 9 a la Ribera d'Ebre i 9 al Montsià. Hi ha entre 1.200 i 1.300 persones identificades com a contactes estrets i que estan fent quarantena.

«Pot semblar un número molt alt, però ho hem d'identificar com una dada positiva perquè vol dir que hem trencat les cadenes de transmissió i aquestes persones han deixat de ser font de contagi», ha apuntat Conrad Casas, subdirector de Salut Pública a Tarragona i l'Ebre. 25 dels brots tenen l'origen en l'àmbit familiar, 15 dins del nucli estret de convivència i 10 entre diferents grups bombolla i nuclis no convivents de la mateixa família. 12 brots s'han estès en l'àmbit laboral, 7 en l'àmbit social que s'han estès a l'àmbit escolar, i 5 en l'àmbit hospitalari.

«Les escoles són el reflex de què està passant a la comunitat i si en algunes zones hi ha més brots, també s'han detectat més casos a les escoles i tindrem més grups bombolla confinats», ha apuntat Casas. En concret hi ha 19 grups escolars confinats i s'ha tancat l'escola de la Galera, perquè hi ha 3 de les 4 classes aïllades i no es podia impartir les classes amb normalitat.

A les residències la situació és estable. Els últims dies s'ha detectat dos contagiats en dues residències de gent gran de Móra d'Ebre i Amposta, treballadors que no s'havien vacunat. La gerent de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, ha apuntat que els contagis no han tingut repercussió entre els usuaris perquè els positius no van tenir contacte amb els residents. «Hauria pogut passar. En altres regions sanitàries hi ha brots importants pel mateix desencadenant, però cal recordar que a les persones vacunades l'afectació i la simptomatologia del virus és molt menor», ha apuntat.

Lleixà ha recordat que la vaccinació «sempre és voluntària» però ha fet una crida a la «responsabilitat i solidaritat» particular de cadascú, sobretot en vers els col·lectius més vulnerables. «Existeix el dilema si en determinats col·lectius hauria de ser obligatori, però prevalen els drets fonamentals i s'ha mantingut la voluntarietat», ha apuntat.

Pel que fa a la vacunació, els percentatges entre els col·lectius de gent gran és molt alta. En la franja de 70 a 79 anys, un 73,2% ja ha rebut la primera dosi del vaccí i un 10,4% les dues. Aquestes persones estan rebent les vacunes Pfizer, Moderna, i des de la setmana passada la Janssen (que és d'una sola dosi). El vaccí AstraZeneca se segueix administrant a les franges d'edat entre 60 i 65 anys (53,6% amb la primera dosi) i dels 66 als 69 anys (46,1% amb la primera dosi). Al conjunt del territori un 12,5% de la població ja té la pauta completa de vaccinació.

«Hem de ser conscients que la vacunació va a un bon ritme, però no podem relaxar les mesures de protecció fins a aconseguir la immunitat de grup i sobretot les persones que s'han vacunat han de tenir en compte que no tenen una bona cobertura fins que no han passat deu dies de la pauta completa de la vacunació», ha recordat Lleixà. La directora de Salut a l'Ebre ha apuntat que la setmana passada es van administrar més de 12.000 vacunes al territori i s'espera que siguin més de 13.000 dosis aquesta setmana.

L'arribada de vaccins s'ha «estabilitzat» a la regió sanitària i no es descarta que, com s'ha autoritzat des del Departament, es pugui començar a vacunar aviat els menors de 60 anys. Salut treballa «de forma intensa» per obrir dilluns un punt de vacunació massiu en espais del pavelló firal de Tortosa. S'uniria als punts de vacunació poblacional amb cita prèvia de Móra la Nova, Gandesa, Amposta i la Ràpita, i permetrà reconvertir els espais de Roquetes i l'Aldea en punts de vaccinació de Primària, per treure-la dels consultoris i els CAP.

Als Hospitals Verge de la Cinta de Tortosa i l'Hospital Comarcal d'Amposta també s'administra la vacuna Moderna a persones amb factors de risc importants (pacients oncològics, immune deprimits, malalties reumatològiques greus o fibrosi quística, entre d'altres). La vacunació al personal essencial amb AstraZeneca es manté aturada i es preveu reprendre-la quan es puguin desplaçar vaccins a franges d'edat per sota dels 60 anys. Els que esperen la segona dosi, se'ls administrarà passades 16 setmanes del primer vaccí mentre paral·lelament es fa un estudi clínic per comprovar els efectes que podria tenir una segona dosi amb Pfizer.

Cribratges d'automostra

Conrad Casas també ha apuntat que es provarà l'estratègia de cribratges poblacionals amb automostres, depenent de cada cas concret. «Ho determinaran els Serveis de Vigilància Epidemiològica i una variable important per fer-ho és si les cadenes de transmissió i els contactes estrets no estan ben identificats», ha explicat el subdirector de Salut Pública a l'Ebre. Aquests cribratges, que es podrien fer en empreses o en municipis o barris amb brots descontrolats, es faran en punts habilitats on els ciutadans recolliran el test d'automostra, es farà la prova a casa i el retornarà al centre on li han donat.

Les proves s'enviaran al laboratori de l'Hospital de Bellvitge de Barcelona, que les analitza en grups de 10 o de 12. Si el resultat del conjunt de mostres és positiu, es tornen a analitzar individualment. «Els estem acabant de definir amb empreses on ho volem provar i ben aviat explicarem aquesta nova estratègia que té la finalitat de detectar de la forma més ràpida possibles casos asimptomàtics, que són font de contagi per altres persones», ha dit Casas.

tracking