Diari Més

Medi Ambient

Un centenar de veïns s'oposen al parc eòlic 'Vandellós-II' que s'estendrà de Camarles a la nuclear

Adverteixen que la central posa en risc els habitatges i espècies protegides com l'àliga cuabarrada

Pla general de la zona on es projecte el nou parc eòlic.

Un centenar de veïns s'oposen al parc eòlic 'Vandellós-II' que s'estendrà de Camarles a la nuclearACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar de veïns s'oposen al nou projecte eòlic 'Vandellós-II' que tramita l'empresa madrilenya Elawan Energy. El parc tindrà 8 aerogeneradors de 210 metres d'altura, una subestació elèctrica, una nova línia d'alta tensió (la cinquena a la zona), i necessitarà ampliar els camins existents i crear una nova xarxa de vials de 6 metres d'amplada. El projecte s'estén entre els termes municipals de Camarles, el Perelló, l'Ampolla i l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre. Els veïns alerten que la central posa en risc els habitatges de la zona, el paisatge i les infraestructures agrícoles, i també amenaça espècies protegides d'aus, com l'àguila cuabarrada.
El grup veïnal 'Stop Vandellós-II' s'ha posat en contacte el GEPEC i amb els ajuntaments dels municipis afectats per coordinar-se i rebre suport institucional en la presentació de les al·legacions al tràmit de la Ponència d'Energies Renovables, que estudia la viabilitat de l'emplaçament de parc eòlic. El termini acaba el 15 de març. Amb l'agrupació mediambiental examinaran l'impacte de la central sobre la flora i la fauna locals i també sobre el patrimoni cultural i històric i el desenvolupament turístic de la zona.

Els veïns assenyalen que el 80% d'Elawan Energy és propietat d'una filial holandesa d'Orix Corp (un grup de serveis financers japonès). El grup no s'oposa a les energies renovables, però reivindica que aquest projecte tindrà un impacte sobre l'economia local i l'ecoturisme. El portaveu d'Stop Vandellós-II, Sönke Lund, ha apuntat que la construcció de molins de vent «gegants» a pocs metres de les cases, «devastarà els municipis i causarà un impacte irreparable a l'entorn natural excepcional d'aquesta regió del delta de l'Ebre i les seves muntanyes».

Com altres plataformes cíviques, reivindiquen que els centres de producció energètica es construeixin «prop de les zones on més se'n consumeix» i on tindrien «menys impacte sobre el medi ambient».

tracking