Diari Més

Energia

La Ponència de Renovables desestima la instal·lació híbrida Xerta-Sénia i un parc solar a Rasquera

L'òrgan tècnic aprova l'emplaçament d'una planta fotovoltaica a l'Ametlla de Mar

parc solar a Rasquera

plaques solarsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Ponència d'Energies Renovables ha emès un informe desfavorable a la instal·lació de generació híbrida 'Canal Xerta-Sénia', un sistema constituït per 4 plantes solars fotovoltaiques (amb una potència pic de 19.426 kW) i dos aerogeneradors (de 6,8 MW). El document assenyala que el parc afectaria l'àguila daurada, la cuabarrada o el duc, espècies protegides i amenaçades, i que els molins de vent alterarien el paisatge dels Ports. La CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre), propietària del canal de rec, ha denegat l'autorització per posar plaques solars. L'òrgan tècnic també ha desestimat l'emplaçament d'un parc solar a Rasquera, però ha donat el vistiplau a un parc solar de l'Ametlla de Mar.

La instal·lació híbrida 'Xerta-Sénia' s'estenia pels termes municipals de Xerta, Aldover, Alfara de Carles, Roquetes i Tortosa, al Baix Ebre. La Ponència d'Energies Renovables desestima l'emplaçament per perjudicis a la fauna protegida i amenaçada i perquè els dos aerogeneradors de la planta alteren «el fons escènic del Parc Natural dels Ports de manera irreversible «. Les quatre plantes fotovoltaiques (que ocuparien 9,73 hectàrees) tampoc han rebut l'autorització de la CHE, que és propietària del canal Xerta-Sénia i que argumenta que provocaria «problemes tècnics i de manteniment per aquest ús a la infraestructura».

Tampoc ha rebut el vistiplau de la Ponència la planta solar fotovoltaica Amepersol 2, al terme municipal de Rasquera, una instal·lació de 78,46 hectàrees en un conjunt de parcel·les al paratge de la Plana del Burgar. La planta solar constava de 100.000 mòduls fotovoltaics. L'òrgan tècnic descarta l'emplaçament per afectacions a espècies de fauna amenaçada.

El projecte que ha rebut un informe favorable per al seu emplaçament és el parc solar RASPERSOLAR 2 (de 26,43 MW de potència), projectat al terme municipal de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), al paratge de Sant Jordi, al nord de la urbanització de les Tres Cales. La ubicació és propera als límits d'aquesta zona urbanitzada. La superfície ocupada prevista per la planta és de 33,06 hectàrees i es dividirà en quatre recintes de mòduls fotovoltaics (un total de 52.860) separats.

L'informe de l'òrgan tècnic indica que l'avantprojecte presenta certs aspectes compromesos amb la compatibilitat ambiental d'alguns dels recintes del parc solar perquè afecten l'avifauna. En la tramitació es reclama un estudi d'impacte ambiental i d'integració paisatgística, i un informe edafològic després de la tramitació, per certificar que el sòl on es vol instal·lar la planta pertany a una classe de capacitat agrològica III o d'inferior categoria. La construcció del parc haurà de garantir la funcionalitat del camí ramader afectat, la colada de les Teuleries, i avaluar el risc d'incendi de la instal·lació i de la línia d'evacuació.

tracking