Diari Més

L'Hospital d'Amposta serà un dels centres on començarà a administrar-se la vacuna de Moderna

Entre el 7% i el 8% del personal que treballa en residències rebutja rebre la protecció de la covid-19

Pla general de la façana principal de l'Hospital Comarcal d'Amposta.

Hospital AmpostaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les primeres 5.800 dosis de la vacuna de la covid-19 de Moderna, que està previst que arribin a Catalunya aquest dimecres al migdia, es començaran a administrar als hospitals d'Amposta, de Mataró, Althaia de Manresa i Sant Joan de Déu de Barcelona. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han explicat en roda de premsa que l'acceptació del vaccí entre els primers col·lectius a rebre'l està sent molt alta; amb tot, entre el 7% i el 8% del personal que treballa en residències l'està rebutjant. El proper dilluns tornaran a la residència de Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, ja que està previst que es comencin a administrar les segones dosis de la vacuna.

Un cop Catalunya rebi les primeres 5.800 dosis, de les 35.700 que van arribar a l'estat espanyol aquest dimarts, s'han d'esperar unes hores per comprovar que el procés d'enviament i manteniment de la temperatura ha estat el correcte. Quan rebin el vistiplau, Salut les distribuirà al territori i serà entre divendres i dissabte quan s'administraran entre els professionals sanitaris dels quatre hospitals, segons les previsions.

Salut preveu rebre 8.000 dosis més de la vacuna de Moderna en les dues properes setmanes fins arribar a les 98.000 al llarg del febrer, segons les previsions que han rebut del Ministeri de Sanitat, tot i que les dades al detall no estan del tot confirmades, ha indicat Argimon.

El secretari general de Salut ha volgut deixar clar que el ritme de vacunació va lligat a les dosis disponibles de la vacuna i assegura que el podran adequar a mesura que n'hi hagi més: «Ara tenim 60.000 dosis a la setmana, doncs són les que posarem. Si en tenim 120.000, en posarem 120.000. Anirem tan ràpid com sigui possible». Amb tot, ha reconegut que necessiten uns dies per rodar el pla de vacunació quan arriben noves vacunes o es canviï d'etapa.

Ara com ara, s'han vacunat 91.382 persones a Catalunya. En aquest cas és el vaccí de Pfizer-BioNTech, del qual Catalunya ha rebut 180.000 dosis, 60.000 cada setmana. La previsió és haver distribuït 136.000 dosis fins aquest dimecres i aquest dijous, 25.000 més, de manera que quedarà un estoc de continuïtat de 18.000 dosis per repartir dilluns, ha explicat Argimon.

Dels vacunats fins ara, unes 32.000 són persones que viuen en residències; 16.000 professionals que hi treballen i la resta, uns 43.000, professionals sanitaris. Dilluns que ve es preveu començar a administrar les segones dosis de la vacuna a les residències per on es va començar a distribuir, tres setmanes després de l'arrancada del pla de vacunació.

Cabezas ha confirmat que a les residències la vacuna que s'administrarà per completar la vacunació continuarà sent la de Pfizer. La de Moderna, ha dit, presenta unes condicions que la converteixen en millor candidata per a vacunar en centres hospitalaris, ja que per exemple un cop descongelada no es pot transportar.

En canvi, ha avançat que per als grans dependents que són en domicili una bona opció seria administrar-los la d'AstraZeneca -sempre que superi tots els passos previs-, ja que a diferència de Pfizer i Moderna, ve en dosis individuals. «Si s'aprovés la vacuna de l'Astra, aquesta vindrà en unidosi i això permetria una actuació més acurada en domicili, aprofitant al màxim cada dosi», ha apuntat.

Rebuig de la vacuna

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut ha explicat que el percentatge de rebuig de la vacuna és molt baix entre el personal sanitari, per sota de l'1%. En relació als usuaris de residències també ha tingut «molt bona acceptació». Per contra, en el sector que hi ha hagut més rebuig és entre el personal que treballa en residències, ja que entre el 7 i el 8% dels treballadors han rebutjat vacunar-se.

Amb tot, Cabezas ha matisat que algunes persones que a l'inici havien dit que no s'ho han repensat i ara diuen que sí. Salut està fent webinars i actuacions in situ en els llocs on s'han trobat amb un major rebuig.

Reaccions adverses

Sobre el seguiment de les reaccions adverses entre els vacunats amb Pfizer, Salut n'està fent un seguiment. Cabezas ha dit que si hi ha reaccions es poden declarar en la història clínica de cada ciutadà per part del professional sanitari de referència, així com també pel sistema de targeta groga.

La taxa de reaccions adverses declarades fins ara és d'un 0,2%, «una taxa esperada», segons la sotsdirectora general de Promoció de la Salut. Sobretot, ha afegit, els han arribat efectes com ara dolor a la zona del braç on s'ha fet la injecció, mal de cap o dolors musculars. En alguna ocasió, febre i també hi ha hagut algun cas amb reacció d'urticària. La responsable ha destacat, però, que totes les persones es troben bé.

tracking