Diari Més

Cas Castor

L'Estat recorre al deute públic per pagar als bancs pel magatzem Castor

El Suprem va reconèixer el dret del Santander, CaixaBank i Bankia a ser indemnitzats amb 1.350,729 milions

La plataforma marítima del projecte Castor, davant la costa del Sénia.

Demanaran al Senat obrir un procediment judicial perquè ACS assumeixi el deute de CastorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Estat finançarà amb càrrec a deute públic part de la indemnització de 1.350,729 milions d'euros a l'Santander, CaixaBank i Bankia fixada pel Tribunal Suprem per la cancel·lació del magatzem de gas Castor davant les costes de Castelló i les Terres de l'Ebre.

Per procedir a aquest pagament, davant «l'elevat import» i les «necessitats» de l'Estat per la covid-19, es concedeix una ampliació del crèdit per import de 638 milions d'euros «en no disposar» el Fons de Contingència de «recursos suficients» per finançar-lo.

Aquesta ampliació de crèdit, assenyala el BOE, es finançarà amb càrrec al deute públic i s'ampliarà fins a l'import total de la sentència, finançant el seu import amb baixa en altres crèdits del pressupost de l'Estat.

L'execució de l'esmentada sentència es durà a terme pel Ministeri d'Hisenda, al qual, per poder pagar-ho, se li concedeix l'ampliació del crèdit destinat al pagament de sentències de responsabilitat patrimonial de l'Estat legislador.

L'Alt Tribunal va estimar parcialment en la seva sentència de l'octubre passat el recurs de les tres entitats esmentades, que l'abril de 2018 van presentar davant l'Executiu una reclamació de responsabilitat de l'Estat legislador.

En la seva reclamació, instaven la devolució del diners aportats per indemnitzar l'exconcesionaria de Castor per la paralització del magatzem de gas.

El Suprem va reconèixer el dret del Santander, CaixaBank i Bankia a ser indemnitzats per l'Estat amb 1.350,729 milions, quantia que les tres entitats van avançar a Enagás per facilitar el tancament del magatzem submarí de gas Castor.

A l'esmentada indemnització s'hi afegeixen els interessos compensatoris de la data de la presentació de la reclamació fins a la data de notificació de la sentència, sense perjudici dels interessos legals que puguin correspondre a partir de l'esmentada notificació de conformitat amb la normativa vigent, indica el BOE.

tracking