Diari Més

Salut derivarà pacients de les urgències als CAP a les Terres de l'Ebre

Aquesta decisió s'ha pres davant la previsió d'un increment dels ingressos per covid-19

Imatge de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Hospital Verge de la Cinta, Tortosa, Baix EbreWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut derivarà pacients de les urgències hospitalàries als CAP i la Clínica Terres de l'Ebre a partir d'aquest divendres a les tres de la la tarda. La Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre ha adoptat aquesta mesura davant la previsió d'un increment de la pressió assistencial i dels ingressos per covid-19 enmig d'una situació epidemiològica «desfavorable». Per fer front a aquest escenari, el Pla de Contingència posat en marxa per Salut reorganitzarà els recursos. Entre les mesures també s'inclou la desprogramació de l'activitat quirúrgica que suposi ingrés hospitalari associat i, així, poder alliberar llits. Està previst que els hospitals habilitin espais addicionals i no es descarta habilitar un hotel salut a la regió.
Segons ha explicat en un comunicat la Regió Sanitaria, en aquests moments tots els centres hospitalaris del territori estan atenent persones amb covid -81 en total-. La reorganització suposarà que l'hospital de referència, el Verge de la Cinta de Tortosa atengui pacients crítics, semicrítics, aguts d'alta i mitjana complexitat. A banda dels espais habituals de l'UCI s'han habilitat espais addicionals amb una capacitat de 29 llits i a l'espera també de disposar de la nova unitat de semicrítics en obres.

Als hospitals comarcals d'Amposta –que podrà fer ús de l'antiga residència per a persones amb baixa intensitat de cures com a centre annex- i Móra la Nova s'atendran aguts i d'atenció intermèdia, mentre que al de la Santa Creu de Jesús només d'atenció intermèdia.

Per alliberar pressió d'aquests serveis, Salut ha inclòs la derivació dels pacients que acudeixin a les urgències hospitalàries «si es considera que el nivell d'urgències es pot resoldre des de l'atenció primària o a la Clínica Terres de l'Ebre». Així funcionarà en el cas de l'Hospital de Tortosa. En els d'Amposta i Móra d'Ebre seran enviats als CAP corresponents.

El SEM traslladarà i farà triatges

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) serà l'encarregat dels trasllats. Així, el SEM instal·larà també dues àrees assistencials: una per fer la transferència de malalts al Verge de la Cinta –que, a banda de casos greus de covid, només atendrà situacions agudes complexes, com ictus, infats o sepsis, així com maternoinfantil-; una altra a la Clínica Terres de l'Ebre per fer el triatge de pacients.

En l'actual situació de pandèmia, en la mateixa línia que durant la primera onada de primavera, l'activitat quirúrgica serà desprogramada per evitar també un increment de la pressió sobre els recursos sanitaris: la primera serà la que porta associat ingrés hospitalari, per alliberar llits. Al Verge de la Cinta es derivaran les urgències traumatològiques a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre a partir de dilluns. La Clínica Terres de l'Ebre, per la seva banda, mantindrà «mentre sigui possible»l'activitat quirúrgica, tot i que podria anul·lar-la –exceptuant la cirurgia major ambulatòria- quan siguin necessari per disposar de llits per ingressos derivats.

La Regió Sanitària aposta per mantenir també, «mentre sigui possible», l'assistència als diferents centres de primària per «garantir la continuïtat assistencial» però admeten que l'activitat ordinària es veurà afectada. Es prioritzarà el seguiment clínic de pacients amb covid-19, presencial i telemàticament; seguiment als usuaris de residències; pacients crònics i usuaris d'atenció domiciliària; les urgències al centre i els domicilis; o les cures que ho requereixin.

Per últim, la Fundació Pere Mata potenciarà l'atenció i el seguiment telemàtic dels usuaris preservant l'atenció presencial segons permeti la incidència de la pandèmia i també la domiciliària per evitar trasllats i derivacions. Salut també preveu intensificar la coordinació amb els equips del Departament de Treball i Afers Socials davant l'aparició de brots que requereixin incrementar l'atenció, també amb equips d'intervenció ràpida.

81 hospitalitzats

Segons les dades de Salut corresponent a aquest dijous, els hospitals ebrencs tenen en aquests moments 81 pacients ingressats per covid-19 -38 a Tortosa, cinc a Móra d'Ebre, 20 a Amposta i divuit a la Santa Creu-, disset dels quals a l'UCI del Verge de la Cinta. En aquests moments també es comptabilitzen 70 professionals sanitaris positius i 76 en aïllament.

tracking