Diari Més

Societat

El grup ciutadà Cas Castor promou una proposició de Llei perquè ACS pagui el deute del fallit magatzem de gas

Les entitats inclouen una anàlisi dels comptes de la constructora que demostra que l'empresa pot pagar el deute

Pla general de la plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons.

El jutge de Vinaròs deixa a les portes del judici Escal UGS i els seus directius pel CastorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup ciutadà Cas Castor (format per Xnet, Observatori del Deute i l'Institut de Drets Humans de Catalunya) ha elaborat una Proposició de Llei perquè la constructora ACS de Florentino Pérez pagui el deute del fallit projecte d'emmagatzematge de gas. El text inclou una anàlisi de l'estat comptable de la companyia «que demostra que és legalment legítim i econòmicament possible» que ACS assumeixi els costos del Castor. Davant l'impacte a l'erari públic que suposa la sentència del Suprem, que obliga l'Estat a retornar el préstec de la indemnització de 1.350 MEUR, el grup presentarà una demanda al Comitè de Drets Econòmics i Socials de Nacions Unides i demanarà que es pronunciï la Comissària de Drets Humans del Consell d'Europa.
La concessionària del projecte Castor, ESCAL UGS, era filial de la constructora ACS. La indemnització pel magatzem - més de 1.350 MEUR-, fallit abans de posar-lo en marxa perquè la injecció de gas va provocar una allau de sismes a la costa de l'Ebre i Castelló, la va pagar l'Estat a la constructora a través d'un préstec de CaixaBank, Banco Santander, i Bankia. El mediador era Enagás i els càrrecs del finançament van recaure a la factura del gas del consumidor fins que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ho va aturar i va reclamar els diners pagats, uns 150 milions d'euros.

Aquest dijous el Tribunal Suprem ha estimat parcialment el recurs contenciós que els tres bancs van interposar contra l'Estat, que havia desestimat, per silenci administratiu, pagar-los el préstec. L'alt tribunal sentencia que el govern espanyol ha de retornar la indemnització i s'han disparat les alarmes per l'impacte que això tindrà en l'erari públic.

El grup ciutadà Cas Castor ha redactat una proposició de Llei perquè en el cas del magatzem de gas siguin els seus responsables qui es facin càrrec dels costos, i no la ciutadania. «Quan fallem en els nostres negocis, la gent hem de fer-nos càrrec de les dures conseqüències econòmiques però amb el Castor, Florentino Pérez i ACS van fallar i són altres el que han de pagar els seus errors», denuncien.

El grup parlamentari de Compromís al Congrés ha mostrat el seu interès en la proposició de llei, un text que el grup ciutadà confia que «faciliti la feina als legisladors perquè no els tremoli el pols per fer una cosa justa». Per evitar que ACS s'excusi en les conseqüències econòmiques de la pandèmia, la proposició inclou un estudi de la comptabilitat de la constructora i dels dividends que segueix pagant, «prova» que els comptes són positius.

Per al grup Cas Castor, «la solució al fals problema» del magatzem de gas està en la legislació vigent, concretament en l'article 1.303 del Codi Civil on s'apunta que «declarada la nul·litat d'una obligació, els contractants han de restituir-se recíprocament les coses que han estat matèria de contracte, tant els fruits com el preu dels interessos». Emparats en aquest article, les entitats consideren que «es podria i s'hauria d'emprendre diligències» perquè ACS, sòcia majoritària d'Escal UGS, i la resta d'indemnitzats retornin els diners rebuts pel Castor fins que es resolgui el mecanisme de pagament. De fet el text de la proposició detalla quatre possibilitats perquè aquest retorn es faci efectiu.

El grup ciutadà Cas Castor ja va presentar una querella criminal a l'Audiència Nacional que finalment va ser arxivada.

tracking