Diari Més

Detecten un 1,3% de positius asimptomàtics de mitjana als cribatges a les escoles de Tortosa

La recollida de mostres s'allargarà fins dimecres perquè es farà també a l'institut-escola de Jesús

Pati de l'escola Remolins de Tortosa durant les proves PCR a alumnes en el marc del cribratge per detectar contagis de covid-19

Cribratge massiu, remolins, escola, tortosa, coronavirus, covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cribratges massius a les escoles de Tortosa han detectat, de mitjana, un 1,3% de positius asimptomàtics entre els alumnes. Les proves acabaran dimecres perquè s'ha decidit incloure l'institut-escola Daniel Magrané de l'EMD de Jesús. Fins ara s'han fet més de 5.000 PCR i quan acabi el cribratge, dimecres, se n'hauran fet gairebé 8.000. Amb els resultats de les proves s'han aïllat 57 grups escolars estables a Tortosa. Actualment en queden 36 d'un total de 48 al conjunt de les Terres de l'Ebre. A les escoles d'alta complexitat com Remolins o la Mercè també s'ha demanat a les famílies a fer-se els testos. A Remolins hi van participar 81 famílies i a la Mercè les PCR es fan aquest dijous.

El cribratge massiu als centres escolars de Tortosa s'allargarà dos dies i acabarà dimecres perquè s'ha decidit incloure al programa l'institut-escola Daniel Mangrané de Jesús. En aquest centre s'han detectat 6 positius i hi ha dos grups estables aïllats. Tot i que les dades no són «alarmants», l'augment dels contagis a l'Entitat Municipal Descentralitzada ha portat la comissió mixta (Salut, Educació, Agència de Salut Pública) a incloure l'escola de Jesús en la campanya de testos comunitaris.

«Amb aquests cribratges tallem les cadenes de transmissió perquè identifiquem els casos asimptomàtics que permeten estirar del fil, arribar a les famílies i als seus contactes estrets», ha destacat Mar Lleixà, gerent de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre. «Si no es fes d'aquesta manera, no els detectaríem. Així afloren i no hi ha transmissió comunitària dins de l'aula», ha afegit Montse Perelló, directora dels serveis territorials d'Educació. També l'acaldessa Meritxell Roigé ha destacat la «radiografia» de propagació del virus que s'extreu a Tortosa amb el cribratge a les escoles. «Fer prop de gairebé 8.000 PCR permet que no es transmeti la covid-19 als més vulnerables», ha apuntat.

Perelló també ha assenyalat que en els casos covid-19 registrats a les escoles fora dels cribratges massius de Tortosa no es detecta una transmissió interna del virus a les aules. Actualment hi ha 138 positius per covid als centres escolars ebrencs i 48 grups estables, de 16 centres, aïllats. 36 d'aquest són de Tortosa. Els resultats dels cribratges comunitaris han fet confinar 57 grups a la ciutat però 11 ja han tornat a classe mentre que les primeres dades dels instituts indiquen que el percentatge de contagis en els centres amb joves i adults és més alt que a les escoles.

Els índexs milloren a Tortosa

L'alcaldessa de Tortosa ha assenyalat que en les dues últimes setmanes els índexs de propagació i de rebrot de la covid -1,03 i 940 punts, respectivament, aquest dijous- han millorat a la ciutat tot i que segueixen no sent òptims. «Això ens fa ser optimistes tot i que prudents i demanant molta responsabilitat», ha recordat.

Possibles cribratges a Amposta

Els cribratges massius a les escoles de Tortosa va ser una de les mesures per intentar controlar la propagació del virus, arran d'un gran brot de covid-19 que va afectar més de 250 treballadors de la planta de Padesa a Roquetes. La detecció d'un brot ara a la planta d'aquesta empresa a Amposta, amb una setantena de positius fins ara, farà plantejar a la comissió mixta si també els cribratges massius es fan a les escoles d'Amposta. «Serà una de les propostes que treballarem i debatrem aquest dijous», ha dit Mar Lleixà.

Salut ha comunicat aquest dijous un brot que afecta l'Hospital de la capital del Montsià. A més d'un pacient covid que estava ingressat al centre, s'han registrat 4 positius més entre els malalts i 2 entre els professionals sanitaris. L'Hospital Comarcal ha desprogramat totes les intervencions quirúrgiques i ha restringit les visites. El brot afecta les dues plantes de l'Hospital i ja s'ha iniciat un cribratge a tots els usuaris i treballadors.

tracking