Diari Més

Societat

El Govern obrirà dues fosses de la Guerra Civil a Salomó i Móra d'Ebre

S'espera trobar-hi una cinquantena de soldats republicans

Imatge de l'entrada al cementiri de Salomó.

El Govern obrirà dues fosses de la Guerra Civil a Salomó i Móra d'EbreGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, iniciarà en les pròximes setmanes els treballs d'obertura de dues fosses de la Guerra Civil a Salomó (Alt Camp) i a Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre), segons ha informat el Govern aquest divendres. La fossa de Salomó està ubicada al cementiri municipal, hi podria haver enterrats una vintena de soldats republicans i l'excavació començarà el 21 d'octubre. La de Móra d'Ebre està ubicada en una finca als afores del poble, prop d’un mas on l’exèrcit republicà hi va situar un hospital de guerra per atendre els ferits de la Batalla de l'Ebre. S'hi esperen trobar una trentena de soldats i la intervenció es farà després de l'excavació de Salomó.
Amb aquestes dues fosses ja se n'hauran obert 34 gràcies al Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i prioritza l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En aquests tres anys, la inversió en l'obertura de fosses i la identificació de víctimes ha estat de més de dos milions d'euros. Les excavacions han facilitat la recuperació de 314 persones.

D'aquestes, vuit han estat identificades amb el Programa d'identificació genètica, que és el sistema que disposa d'una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s'encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.

tracking