Diari Més

Patrimoni

Justícia assumirà la retirada del monument franquista de Tortosa després que el govern espanyol se'n torni a desentendre

La consellera Ester Capella demana que l'executiu espanyol no posi traves per treure el monòlit de l'Ebre

Pla general del riu Ebre amb el pont roig, antic pont de Renfe, el de l'Estat, i el monument franquista al fons. Imatge del 18 d'octubre del 2019

La majoria del plenari de Tortosa dona suport a la retirada del monument franquista de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia assumirà el cost i l'execució del projecte per retirar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que el Departament «vol, pot i sap com fer-ho» després que el govern espanyol s'hagi tornat a desentendre de la propietat del monòlit. Capella ha recriminat a l'executiu espanyol la seva inacció per fer complir la llei de memòria històrica i ha tornat a demanar que «no posin traves i no impedeixin»que el monument es tregui del riu. «Ells han desistit», ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'Ajuntament de Tortosa ja té tots els informes per descatalogar-lo, sense objeccions dels organismes estatals.
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha lamentat que l'informe de la CHE per descatalogar el monument franquista de Tortosa hagi arribat «vuit mesos més tard» que el plenari de l'Ajuntament de Tortosa prengués l'acord. El monument està considerat oficialment com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, des del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de 2007.

Està previst que al pròxim ple de Tortosa s'aprovi la descatalogació definitiva i Capella s'ha compromès, llavors, a iniciar la petició de permisos i a licitar les obres per treure'l del riu Ebre. Sense voler fixar una data aproximada sobre quan es podria executar, s'ha compromès que sigui «el més ràpid possible» però complint amb els terminis que estableix la llei de licitació i contractació.

Respecte de l'informe tècnic que el Departament va encarregar per definir la retirada del monument franquista, la consellera no n'ha desvelat el contingut. «Sabem tècnicament com s'ha de fer i que serà complicat perquè cal entrar al cabal del riu però ja explicarem degudament i de forma clara quins passos s'han de seguir», ha apuntat. Capella ha dit que serà la Generalitat qui pagarà la retirada del monument. «Ho volem fer, ho podem fer i sabem com fer-ho i insisteixo en demanar que no impedeixin que es faci, ja que ells -el govern espanyol- han desistit a fer-ho», ha dit. Aquest informe també resoldrà què se'n farà del monòlit. «Ho tenim estudiat i documentat», ha assegurat.

La consellera ha criticat que la Llei de Memòria Històrica estatal s'hagi incomplert sistemàticament des del 2007 i que pràcticament no s'hagi executat. «Ara reaccionen, en temps de descompte quan ja estan tramitant una nova llei que oblida l'essencial, penalitzar l'enaltiment al franquisme i la utilització de simbologia feixista i nazi a través del Codi Penal. Ho han descuidat al projecte de llei que ara inicia el tràmit al congrés», ha lamentat Ester Capella.

tracking