Diari Més

Mediadors culturals i monitors per controlar que es compleixin les mesures preventives a Padesa

El Govern assegura que el brot «comença a estar controlat» i s'estan tallant les cadenes de transmissió

Pla general de l'exterior de l'empresa Padesa afectada per un rebrot de coronavirus a Roquetes

Mediadors culturals i monitors per controlar que es compleixin les mesures preventives a PadesaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per aturar el brot de covid-19 de la planta de l'empresa avícola Padesa de Roquetes, que ja afecta 237 persones, Salut ha activat mediadors culturals per informar les diferents comunitats de les mesures preventives adequades i «els hàbits correctes» que cal seguir a casa, mentre que la companyia ha posat monitors en les hores de descans i en les arribades i sortides dels torns perquè es compleixin també en els trajectes de trasllat dels treballadors, encara que siguin curts. Ho ha explicat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, qui ha assegurat que el focus de covid a Padesa «comença a estar controlat» i que es treballa per tallar les cadenes de transmissió, que ha afectat altres àmbits com l'ensenyament.

Pallarés ha destacat que ja és el segon cribratge massiu que es fa a l'empresa Padesa –el primer amb un 1,72% de PCR positius, 11 de 927 mostres-. Però el brot actual afecta 218 treballadors, més una vintena de contactes directes i caldrà veure en els pròxims dies quin abast pot tenir. El delegat del Govern a l'Ebre ha enviat «un missatge de tranquil·litat» i ha apuntat que ja s'està treballant perquè el brot de Padesa «no s'estengui més del compte». «Sabem les línies que cal seguir», ha dit.

Els mediadors culturals ja es van activar aquest passat cap de setmana per informar les diferents comunitats dels protocols i les mesures que s'han de complir. Quan un treballador resulta positiu per covid, se l'aïlla a casa i també al seu entorn familiar fins que se'ls fan les PCR. Per aquest motiu, s'ha insistit molts a les famílies que els infants i joves no poden anar a les escoles i centres educatius si algun familiar ha resultat positiu i no se'ls ha fet la prova.

Dins de l'empresa també han desplegat diferents monitors per informar i controlar que es compleixin les mesures preventives en les hores de descans i els àpats però sobretot en els trasllats. «S'ha detectat que una causa important de contagi ha estat durant els trajectes fins a la planta, quan en trajectes curts no es feia ús de la mascareta. S'ha fet veure que el contagi es pot produir en només 30 segons i més, a dins d'un cotxe», ha explicat Pallarés.

El Govern no contempla aplicar mesures especials, com restringir la mobilitat de Tortosa o Roquetes o de la comarca. El delegat ebrenc ha assenyalat que a Padesa treballa gent de les quatre comarques de l'Ebre, fet que suposa «una avantatja» perquè no s'ha aglutinat la problemàtica en una única ciutat però que és, d'altra banda, «un inconvenient» perquè el brot s'estén per tot el territori.

Pallarés ha insistit que és fàcil que a les Terres de l'Ebre els índexs de risc de contagi es disparin en pocs dies perquè, amb menys de 180.000 habitants, quan apareix un brot com el de Padesa, es passa «d'un extrem a un altre amb molta rapidesa». «Esperem que els pròxims dies es tallin les cadenes de propagació i puguem tornar a les xifres de normalitat, de calma tensa, que hem tingut fins ara», ha apuntat el delegat.

tracking