Diari Més

Patrimoni industrial

La 'Cuco' de Móra la Nova busca padrins

S’ha posat en marxa un micromecenatge per reparar la històrica locomotora a vapor

La locomotora de vapor MZA 606, coneguda com 'La Cuco'.

La 'Cuco' de Móra la Nova busca padrinsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, a la Ribera d’Ebre, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per aconseguir els recursos necessaris per restaurar la locomotora Cuco. Es tracta d’una locomotora de vapor MZA 606, construïda a Bèlgica l’any 1885 per Macinell Couillet, i propietat del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Diverses administracions han dotat l’actuació amb 54.384,55 euros, però es necessiten 13.301,25 euros més que s’esperen recaptar amb la campanya de finançament col·lectiu a través de la plataforma Verkami. Si s’aconsegueix l’objectiu, la Cuco serà la locomotora de vapor més antiga en funcionament a Catalunya un cop restaurada pels tallers del Museu moranovenc, ja que es preveu fer-la servir en un futur trenet turístic.

Els mecenes podran fer donatius a partir de 25 euros i se’ls compensarà amb recompenses com entrades gratuïtes al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, passejos en tren històric, dinars en cotxe-restaurant o cursos de conducció de locomotores reals.

L’any passat, aprofitant el Youthexhange de FEDECRAIL, un camp de treball de voluntariat europeu que es va fer a Móra la Nova, es van iniciar els treballs de restauració de la singular locomotora. Un cop acabat el camp de voluntariat, els treballs varen prosseguir però la dificultat tècnica d’haver de fabricar moltes peces que mancaven o estaven massa deteriorades va fer buscar a l’entitat els fons necessaris per poder encarregar les noves peces o externalitzar els treballs que no es poguessin fer al propi museu. Així doncs, es va aconseguir el compromís d’algunes administracions com ara el propi Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Ministerio de Industria, La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Móra la Nova per dotar a la restauració de 54.384,55 euros. Això no obstant, s’ha decidit tirar endavant el micromoecenatge per tal d’aconseguir la xifra que falta per arribar al total de 67.685,80 euros. Les persones interessades a participar en la campanya poden fer-ho a través de la pàgina web que el Museu ha posat en marxa a Verkami (https://www.verkami.com/projects/25922-restauracion-de-la-locomotora-a-vapor-mza-606-cuco). La campanya per restaurar la locomotora començarà el 26 de setembre i acabarà el 5 de novembre.

Al Facebook del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova hi ha un àlbum de fotografies on es van mostrant els treballs de restauració de la Cuco des que va arribar a les instal·lacions del centre la primavera passada. Segons es detalla, la restauració funcional de la locomotora haurà consistit en el seu desmuntatge complert, la reparació de tots els seus elements i la construcció d’aquells que han desaparegut o s’han fet malbé. Un cop verificats tots els mecanismes, es muntarà i es faran les proves prèvies a la posada en marxa, que es farà 52 anys després de deixar el servei actiu.

Treballs de restauració de la Cuco.

La 'Cuco' de Móra la Nova busca padrinsMuseu del Ferrocarril de Móra la Nova.

tracking