Diari Més

Recorren la tramitació d'un nou parc eòlic que afecta espais de la Batalla de l'Ebre

La central Tramuntana 3 es projecta sobre fortificacions de l'exèrcit republicà i un jaciment arqueològic

Restes humanes i material bèl·lic de la Batalla de l'Ebre que es pot trobar en superfície a les cotes de la Terra Alta on es projecta el parc eòlic Tramuntana 3.

Recorren la tramitació d'un nou parc eòlic que afecta espais de la Batalla de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entitats socials i econòmiques de la Terra Alta han presentat un informe desfavorable a la ubicació del parc eòlic Tramuntana 3 de l'empresa alemanya ABO WIND. És una central de 9 aerogeneradors, que forma part d'un conjunt de cinc parcs ubicats a Flix i Riba-roja (Ribera d'Ebre) i a Corbera d'Ebre, Gandesa i Bot (Terra Alta). El Tramuntana 3 implicaria la intervenció de nombroses fortificacions ubicades a les cotes Punta del Cucut, la Pila, les Malees, el Coll de l'Anís i el Coll de Cosso, cotes ocupades per la 45 Divisió Republicana durant la Batalla de l'Ebre. Les entitats confien que sigui «un argument flagrant» per aturar el projecte, ja que contraria les polítiques de recuperació de memòria històrica del Govern.

El parc eòlic Tramuntana 3 forma part de l'avantprojecte de cinc centrals eòliques que l'empresa alemanya ABO WIND ha presentat aquest estiu i que se sumen als vuit avantprojectes que s'estan avaluant, d'altres promotores. Els projectes 1 i 2 afecten directament la Ribera d'Ebre, en concret els municipis de Flix i Riba-roja, i els altres tres, als municipis de Corbera d'Ebre, Gandesa i Bot, a la Terra Alta. Les entitats i col·lectius terraltins que treballen per aturar la massificació eòlica que ja pateix la comarca, han presentat un informe desfavorable sobre la central Tramuntana 3, a la Ponència Ambiental.

Juntament amb els arguments d'afectació a l'avifauna i el paisatge de la comarca, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, l'AteneuSocial La Pastora, l'Associació de Turisme Rural i el Consell Regulador de la DO, entre d'altres, alerten de «l'impacte flagrant» que aquest nou parc eòlic tindria sobre espais i vestigis de la Batalla de l'Ebre. En concret, els 9 aerogeneradors del Tramuntana 3 es projecten sobre les cotes la Punta del Cucut, la Pila, les Malees, Coll de l'Anís i Coll de Cosso, on es conserven «abundants fortificacions de la Batalla de l'Ebre», que van ser ocupades per la 45 Divisió republicana.

Les entitats assenyalen que es tracta d'espais «que han generat nombrosa bibliografia testimonial» sobre el conflicte bèl·lic i són «punts molt representatius de l'operació de trencament de les defenses de Camposines pel flanc esquerre». «És un lloc on a simple vista encara hi ha restes humanes i material bèl·lic de la Batalla de l'Ebre i la construcció del parc suposaria una afectació directa sobre aquest espai», ha alertat la portaveu de l'Ateneu La Pastora, Júlia Urgell. En la descripció de les tasques de prospecció en la zona es va notificar la troballa de restes humanes en superfície.

El nou decret llei, que regula la implantació d'energies renovables, contempla que es preservin els llocs d'interès patrimonial, històric i cultural i es confia que la Ponència Ambiental prioritzi aquest argument per descartar que s'instal·lin aerogeneradors en aquesta zona. «No es pot deixar passar per alt i de totes, totes, ha de ser el principal motiu per aturar el projecte. És prou seriós. La Generalitat està destinant molts recursos en la recuperació de la memòria històrica i seria anar en contra de les seves polítiques», ha apuntat Urgell.

A més dels vestigis de la Batalla de l'Ebre, la Punta del Cucut forma part de la serralada on es troba el jaciment arqueològic de Les Crevetes, registrat a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.

tracking