Diari Més

Turisme

Tortosa potenciarà el seu call amb visites teatralitzades gratuïtes

Es faran els dissabtes del 22 d'agost i al 12 de setembre

Portal dels jueus de Tortosa.

call jueu, portal dels jueus, TortosaTortosa Turisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tortosa potenciarà el seu call amb visites teatralitzades gratuïtes que descobriran les vivències de la comunitat sefardita que residia a la ciutat des d'almenys, el segle VI.

Entre aquest dissabte 22 d'agost i el 12 de setembre, «Blanca, la mongeta de Tortosa», encarnada per l'actriu Pili Cugat, mostrarà els secrets del Call Vell amb acompanyament de música sefardita, segons informa l'Ajuntament de Tortosa.

Així, durant aquests quatre dissabtes, la visita s'iniciarà a les 19:30 hores a la plaça Menahem Ben Saruq, recorrerà la jueria i finalitzarà a la Torre del Célio a través de l'accés pels Jardins del Príncep.

Una làpida escrita en grec, llatí i hebreu a la sepultura de Meliosa, una jove jueva, mostra que aquesta comunitat ja vivia a Tortosa des del segle VI.

L'origen documentat del Call Vell es remunta a 1148, quan el comte Ramon Berenguer IV va donar les antigues drassanes àrabs als sefardites per a la construcció de 60 habitatges, l'origen del Call Vell.

A inicis del segle XIII, es va construir el Call Nou, que ha conservat gairebé intacta l'estructura dels seus carrers, amb restes d'una sinagoga, una carnisseria o un forn de pa, a més de diversos topònims.

L'espectacle és gratuït, però les places són limitades i cal reservar-les al telèfon 698.080 050.

tracking