Diari Més

Medi Ambient

Localitzen un niu de tortuga careta a la barra del Trabucador del Delta de l'Ebre

Els tècnics de Territori han trobat 9 cries vives encara dins del niu i altres 3 eclosionant

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou niude tortuga careta a Catalunya. Aquest cop labarra del Trabucador, al Delta de l’Ebre, ha estat l'escenari escollit per una babaua per pondre ous. El niucontenia entre 88 i 103 ous, dels quals haurien sortit entre 59 i 77 tortuguetes que han arribar al mar. Altres 11 ous no estaven desenvolupats i 3 més es consideren viables. A més, s’han trobat 9 cries vives encara dins del niu i altres 3 eclosionant.

Un usuari va penjar un vídeo a les xarxes socials d’una cria de tortuga acabada de néixer, per la qual cosa el personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat es va posar en contacte amb l’autor per poder localitzar el niu.

Els Agents Rurals es van traslladar fins a la platja de Sant Carles de la Ràpita per abalisar el niu i rodejar-lo amb una malla protectora, atès que semblava haver estat remogut per alguna persona. Això, i el fet que durant tota la nit no hagi nascut cap tortuga, han aconsellat obrir el niu aquest matí de divendres.

Totes les cries vives han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM per assegurar la seva viabilitat criant-les en captivitat fins que assoleixin un pes adequat (entre 1 i 2 anys). També s’hi han traslladat els 3 ous, per acabar de covar-los a la incubadora.

Es dona la circumstància que el passat 15 de juny es van localitzar rastres de tortuga careta a l’Illa de Buda, però es va descartar que hagués fet una posta. Molt probablement, atès el període d’incubació de 60 dies, aquest mateix animal va acabar fent el niu a la barra del Trabucador, en un indret on el temporal Gloria va provocar una acumulació de sorra superior a l’habitual.

Igualant el rècord de 2014

Amb aquest ja són quatre els nius de tortuga careta localitzats aquest estiu a Catalunya, igualant el rècord de l’any 2014. Així, una mateixa mare va fer dues postes, el mes de juliol, a la Pineda (Vila-seca). Els ous que va pondre es van agrupar en un mateix niu, el situat a la zona més segura de la platja. D’aquesta manera, les persones que s’estan encarregant de vigilar-lo permanentment només hauran de fer la guaita d’un. El GEPEC ha estat coordinant la tasca del voluntariat, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament. Aquesta tortuga és la primera que repeteix Catalunya com a lloc de posta, atès que ja va fer niu el 2016.

També s’ha trobat un niu a la platja de la Mar Bella de Barcelona, amb 77 ous, 17 dels quals es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació CRAM i al Zoo de Barcelona per a la seva incubació artificial. Els altres 60 ous es van deixar a la platja. Tanmateix, el niu es va traslladar uns metres terra endins, per evitar el contacte amb l’aigua, fet que podria posar en perill l’èxit de la posta. La zona ha estat delimitada amb una tanca perimetral i està permanentment vigilada, per tal d’evitar riscos en una de les platges més concorregudes de Catalunya.

MÉS INFORMACIÓ

La Mascletà aconsegueix pondre ous en un nou niu a la Pineda

Imatge d'una cria acabada de néixer a la barra del Trabucador.

Localitzen un niu de tortuga careta a la barra del Trabucador del Delta de l'EbreCedida

Imatge d'una cria acabada de néixer al Delta.

Localitzen un niu de tortuga careta a la barra del Trabucador del Delta de l'EbreCedida

Imatge del niu al Delta.

Imatge del niu al Delta.Cedida

tracking