Diari Més

La Regió Sanitària de l'Ebre es troba en fase d'escalada

El Pla de Contingència defineix quatre escenaris d’actuació en funció de les dades epidemiològiques i la pressió assistencial

Pla general de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Hospital Verge de la Cinta de TortosaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre (RSTE) ha iniciat diferents projectesper afrontar una segona onada de coronovirus, els qualspermetran augmentar la capacitat sanitària. Entre aquests hi ha: l’ampliació d’urgències i adequació d’una unitat de semicrítics a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; l’habilitació de la quarta planta a a l’Hospital de la Santa Creu i una altra a l’Hospital Comarcal d’Amposta.

A finals de juliol es va redefinir el Pla de Contingència Territorial ja que preveien que durant els mesos d’estiu es continuarien produint brots de pacients i, per tant, s’haurien de gestionar i redirigir fluxos de pacients per preservar l’activitat assistencial amb condicions òptimes de seguretat.

Aquest Pla defineix quatre escenaris: situació extremadament desfavorable; escenari d’escalada; escenari de desescalada i escenari estable o de baixa transmissió.

Situació actual

Actualment, l'Ebre es troba en un escenari d’escalada per la qual cosa el Verge de la Cinta atén a pacients crítics, semicrítics, aguts d’alta i mitjana complexitat i covid aguts. L’Hospital de la Santa Creu s'encarrega de l’atenció intermèdia o perfil sociosanitari i els perfils no covid habituals; mentre que els de Móra d’Ebre i Amposta faciliten la derivació de pacients no covid en funció de les necessitats de llits aguts i intermitjos per tal de mantenir i recuperar la resta d’activitat no covid.

Les sospites molt elevades o confirmacions es deriven a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta o al Santa Creu, segons les indicacions del SEM. La Clínica Terres de l’Ebre atén els pacients habituals igual que la unitat d’hospitalització de Salut Mental. En el cas de pacients psiquiàtrics ingressats i confirmats com a casos covid, es valora la gravetat i estat de la persona de forma coordinada amb SEM per decidir en cas necessari la derivació al recurs més adient.

A més dels recursos habituals es disposen d’espais addicionals com l’antiga residència de gent gran d’Amposta, l’Hotel Salut SB de Tarragona. A partir de setembre o si es necessari abans s'activarà algun Hotel Salut dins la regió sanitària Terres de l’Ebre.

Pel que fa a l’atenció primària, es prioritzarà que la ciutadania truqui o contacti via web. Des de la regió sanitària insisteixen en que els ciutadans accedeixin a La meva salut, el telèfon d’accés i el 061 abans d’anar al CAP. Es reforçarà el personal administratiu i sanitari segons la demanda i es potenciarà la gestió d’infermeria d'aguts i persones amb patologies cròniques estables. També s’augmentarà el temps d’atenció domiciliària per atendre els pacients més vulnerables i als pacients de residències geriàtriques.

Les residències del territori tenen disponibles els seus propis plans de contingència igual que cadascun dels centressanitaris.

Escenari d’escalada

L’escenari d’escalada es defineix per la incidència d’infeccions acumulada en els últims 14 dies quan aquesta augmenta en més de 20 casos per 100.000 habitants. Durant aquest esprioritzarà l’activitat assistencial que no es pot posposar; les proves diagnòstiques que impliquen un canvi de tractament a curt termini i el seguiment de pacients amb pronòstic estable però amb risc d’inestabilitat. Esrealitzaran PCR de cribratge a ingressats i prequirúrgics i determinades proves que afectin a la cavitat oral. Es realitzarà aïllament domiciliari i seguiment de contactes estrets de casos confirmats; identificació i seguiment de brots, cribratge de pacients i professionals que es trobin en un centre tancat amb risc que es produeixi un brot i distanciament de 2 metres als centres sanitaris, mesures que redueixen risc d’infecció creuada i mesures d’higiene i protecció personal.

Desescalada

L’escenari de desescalada ve fixat quan aquesta disminueix i amb menys de 10 casos per 100.000 habitants o entre 10 i 20 per cada 100.000 habitants. Durant aquest esprioritza l’atenció a pacients a qui una demora de 4 a 8 setmanes no hauria d’impactar però un retard més perllongat podria afectar negativament. També es prioritzen les proves diagnòstiques que impliquen un canvi de tractament a mig termini, les cirurgies no urgents en pacients sense vulnerabilitat associada a covid i les accions de suport i proactivitat en seguiment de processos per reduir la inestabilitat dels pacients.

Escenari estable o de baixa transmissió

Mentre que l’escenari estable o de baixa transmissió es dona quan hi ha 15 dies sense nous casos. En aquests'anirà recuperant l’activitat habitual amb integració de la telemedicina, la priorització de proves diagnòstiques segons criteri d’urgència i temps en llista d’espera, les cirurgies no urgents en pacients sense vulnerabilitat associada a covid.

Situació extremadament desfavorable

Aquesta ve donada per la pressió assistencial d’ingressos covid en l’àmbit hospitalari i un augment de casos i brots en l’àmbit d’atenció primària. Es prioritzaran les emergències, aquelles pràctiques que es puguin assumir per disponibilitat de professionals, material, equipament, espai i no comprometin el balanç risc-benefici del pacient. S’aplicaran estrictament les mesures de prevenció en tot moment i a tots els nivells segons les recomanacions i protocols del Departament de Salut.

En aquest escenari s’ampliarà la capacitat de llits de crítics al propi Hospital Verge de la Cinta fins disposar de la nova estructura de la unitat de semicrítics prevista per als pròxims mesos. La cirurgia de trauma urgent es farà tant a l’Hospital de Tortosacom a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. La cirurgia major ambulatòria de traumatologia es concentrarà a l’Hospital de Móra i la de cirurgia al d’Amposta.

tracking